Comunicat de presă Mişcarea "Democraţia Acasă"

                                                                        Comunicat de presă

 În prezent, actul legislativ de bază în domeniul notariatului este Legea RM nr, 1453-XV din 08.11.2002. Pe lîngă aceasta există încă cîteva acte legislative care reglementează activitatea notarială: Legea R.M a taxei de stat, nr.1216-XII din 03.12.1992; Legea R.M cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale, nr. 271-XV din 27.06.2003. Totodată, au fost aprobate un şir de acte normative ale Guvernului şi Ministerului Justitiei în domeniul vizat.

Tinem să precizăm că în R.M activează 274 notari, care s-au împărţit în trei caste diferite, Uniunea Notarilor; Liga Naţională a notarilor şi Asociaţia NOTA,  toate  insă avînd un scop comun MONOPOLIZAREA  notarială.

Un element aparte îl constituie Comisia de Licenţiere care este formata din 11 membri, dintre care 6 sunt notari, aceştea dispun de cvorum si au posibilitatea să blocheza orce iniţiativă a Ministerului Justiţiei de a suplini numărul Notarilor necesari, astfel  din 2007 pîna la sfîrşitul anului 2010 nu a fost eliberată nici o licenţă.

Dacă analizăm exemplul Belgiei unde la 8000 de locuitori activează un notar atunci în Republica Moldova conform numarului populaţiei ar trebui sa avem circa 550 notari. În acest mod guvenul ar crea mai bine de 200 de locuri de muncă pentru tinerii specialişti.

Acum pe ordinea de zi a parlamentului este proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii nr, 1453-XV din 08.11.2002, acesta presupune modificarea doar a  articolului 14  care urmează  să conţină schimbări ce au menirea să  blocheze  transferul altor notari din teritoriu spre Chisinau, Bălţi şi alte centre importante. Astfel notarii din capitală se asigură prin lege că nu vor avea concurenţă. Toate  modificările sunt coordonate şi  susţinute  în baza avizelor  elaborate de către aceste trei Asociaţii-Monopol, care manifestă un interes vădit.

Dacă interesul notarilor este clar, atunci în ce constă  interesul celor care promovează acest proiect ?  Legea actuala, care se încadrează în limita a cîtorva pagini  nu prevade expres, statutul, metodele si procedeele de selectare, angajare, penalizare,  precum şi căile de transfer dintr-o regiune în alta.

Miscarea Democratia Acasa vine cu o rugăminte către deputaţi, să nu cadă în plasa acestor clanuri şi să nu voteze acest proiect de modificare a legii pentru că este unul anticonstituţional îndreptat împotriva cetăţenilor. Solicităm înapoierea acestui proiect  în comisie pentru a elabora o noua lege care să corespundă cerinţelor naţionale şi standardelor internaţionale.

Stimată alianţă dacă cu adevărat ţineţi la interesul cetateanului, atunci vă îndemnăm sa OPRIŢI MONOPOLUL!

Mişcarea Democraţia Acasă

Chişinău,

25 martie 2011

 

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.