Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Codului funciar; Legii privind preţul normativ şi modul de vînzare – cumpărare a pămîntului

Comunicat de presă
la proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Codului funciar; Legii privind preţul normativ şi modul de vînzare – cumpărare a pămîntului

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Codului funciar; Legii privind preţul normativ şi modul de vînzare – cumpărare a pămîntului.

Autor nemijlocit al proiectului Legii este un deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Proiectul Legii prevede simplificarea procedurii de schimbare a destinaţiei terenurilor, acordînd  consiliilor locale ale unităţilor administrativ teritoriale competenţa de adoptare a deciziilor privind schimbarea destinaţiei terenurilor (în actuala reglementare schimbarea destinaţiei terenurilor este efectuată de către Guvern).

În raportul de expertiză se arată că simplificarea procedurii de schimbare a destinaţiei terenurilor trebuie precedată de o evaluare economică a terenurilor agricole existente în RM. O asemenea evaluare constituie o condiţie esenţială pentru organizarea şi valorificarea pămîntului în scopul realizării obiectivului de bază al politicii funciare. Pentru Moldova (cu o suprafaţă doar de 33843,5 km2.) pămîntul are o importanţă deosebită, deoarece: constituie suportul activităţii din agricultură, reprezintă elementul determinant al capitalului agricol, prin exploatarea pămîntului se asigură securitatea agroalimentară a populaţiei. Totodată, trebuie să se ţină cont şi de eventualul interes sporit al străinilor pentru terenurile din R Moldova. Dacă va fi simplificată procedura schimbării destinaţiei, cea mai mare parte din aceste terenuri ar putea fi vîndute agenţilor economici din străinătate.

În concluzie CAPC a opinat că proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Codului funciar; Legii privind preţul normativ şi modul de vînzare – cumpărare a pămîntului, în principiu nu trebuie adoptat, deoarece:
- proiectul nu conţine o argumentare satisfăcătoare;
- din conţinutul proiectului rezultă că prin acesta sînt lobate interesele unor agenţi economici;
- soluţionarea problemelor care au fost invocate drept argumente pentru promovarea proiectului de Lege ar putea fi efectuată prin modificarea Capitolului V din Codul funciar, în sensul întroducerii unei norme, care ar permite fermierilor să utilizeze o parte din terenurile agricole în scopul amplasării construcţiilor (depozite, frigidere, fabrici de prelucrare a fructelor şi legumelor, ferme) necesare pentru activitatea de fermier.

Această expertiză a fost realizată în cadrul implementării proiectului"Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative – etapa V", care  este susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.

 

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.