Comunicat de presă al Asociaţiei “Moldova Apă-Canal”

                                                           Comunicat de presă

La 20 februarie 2011 în cadrul unei emisiuni televizate, canalul de difuzare Prime 1, a participat dna Viorica CĂRARE, Director General al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei care a declarat, că S.A. „Apă-Canal Chişinău" se eschivează de la îndeplinirea Legii privind protecţia consumatorilor în partea următoarelor prevederi: „Prestătorul este obligat, la prestarea serviciilor, să utilizeze mijloace de măsurare proprii, adecvate, legalizate, verificate metrologic, în modul stabilit, conform cerinţelor prescrise” şi că Agenţia va insista asupra conformării S.A.“Apă-Canal Chişinău” la prevederile acestei Legi, prin obligarea acesteia de a achiziţiona şi monta pe branşamentele de alimentare cu apă din apartamentele blocurilor locative cu multe etaje, precum şi la branşamentele caselor individuale contoare de apă din cont propriu. Totodată a mai declarat, că întreprinderea Municipală Regia „Apă-Canal-Bălţi" deja s-a conformat Legii menţionate şi instalează contoare pe branşamentele de alimentare cu apă din apartamentele blocurilor locative cu multe etaje, precum şi la branşamentele caselor individuale pe cont propriu.

Aducem la cuno
ştinţa tuturor consumatorilor, că dna Viorica CĂRARE continue să dezinformeze consumatorii la acest capitol.

Pentru punerea
în aplicare a Legii privind protecţia consumatorilor care reglementează toate domeniile şi activităţile de comerţ şi prestări servicii, Guvernul Republicii Moldova necesită să adopte prin hotărîri mecanismul inplimentării legii enunţate. (conform prevedilor art. 102 din Constituţia RM Guvernul adoptă hotărâri pentru organizarea executării legilor).

Men
ţionăm, că atît S.A “Apă-Canal Chişinău”, cît şi Î.M.„Apă-Canal-Bălţi” se conduc în activitatea lor de aceleaşi acte normative şi legislative la nivel de ţară.

Legea privind protec
ţia consumatorilor şi HG nr. 1228 din 2007 “Pentru apobarea Regulamentului privind achiziţionarea, proiectarea, instalarea, recepţia şi exploatareqa aparatelor de evidenţă a consumurilor de apă” este executată de Î.M. Apă-Canal-Bălţi” în aceiaşi măsură ca şi de S.A.”Apă-Canal Chişinău”.

În acest cotext, comunicăm, c
ă Î.M. „Apă-Canal-Bălţi” n-a întreprins activităţi ce ţin de contorizarea consumatorilor casnici pe cont propriu, din care motiv putem spune cu certitudine, că dna director general al ANPC duce publicul în eroare.

Legea cu privire la apa potabil
ă nr. 272-XIV din 10.02.1999, spune că unul din principiile politicii statului în domeniul dat, este prestarea contra plată a serviciilor de alimentare cu apă potabilă în bază de contracte şi date despre volumul de consum (atr.4 lit. d)), iar tarifele la apa potabilă se calculează după principiul acoperirii cheltuielilor (art.7 alin.(3)).

Conform pct. 7.10 al Metodologiei determin
ării, aprobării şi aplicării tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 164 din 29 noiembrie 2004 în tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate se includ consumurile şi cheltuielile pentru captarea, pomparea, tratarea, filtrarea, transportarea, distribuţia şi furnizarea apei, transportarea şi epurarea apelor uzate pînă la punctul de delimitare a reţelelor de apă (care pentru blocurile locative este partea exterioară a zidului blocului de locuinţe). Aşa dar, S.A. „Apă-Canal Chişinău" nu este în drept de a efectua cheltuieli neprevăzute de legislaţia şi actele normative în vigoare.

Contoarele consumatorilor casnici constituie o proprietate privat
ă a deţinătorilor de locuinţe şi nu pot fi transmise la balanţa furnizorului pentru exploatare, înlocure şi deservire, deoarece acest fapt ar duce la violarea proprietăţii private (Hotărârea Curţii Constituţionale nr.69 din 14.12.1999, Monitorul Oficial nr. 153 din 29.12.1999).

Furnizorii serviciilor de apă din blocurile locative, inclusiv gestionarii fondului locativ, pot executa lucr
ările menţionate doar în bază de contract cu acoperirea cheltuielilor suportate din contul consumatorului.

Actele legislative
şi normative contradictorii urmează a fi aduse în concordanţă, dar aceasta nu ţine de atribuţiile unui furnizor, ci de atribuţiile organelor corespunzătoare Parlament, Guvern, Ministere şi nu în ultimul rînd cu contribuţia ANPC.

În acest context, reiter
ăm că nu poate fi făcută publicitate unei hotărîri prin declaraţii incorecte şi ofensive, pînă la expirarea termenului legal prevăzut pentru contestare. Propunem S.A. “Apă-Canal Chişinău” să solicită pe cale legală anularea hotărîrii şi a prescripţiei emise de către ANPC,  deoarece ea evident contravine prevederilor actelor legislative şi normative în vigoare, inclusiv a Legii privind protecţia concurenţei, cu solicitarea de  dezminţire a publicului larg prin declaraţiile neîntemeiate, aduse de directorul general al ANPC.

Centrul de presă al Asociaţiei “Moldova Apă-Canal”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.