Comitetul Executiv găgăuz a aprobat pregătirea pentru referendumuri

Comitetului Executiv al Găgăuziei a adoptat, la şedinţa de urgenţă din 17 ianuarie, o hotărâre cu privire la pregătirile pentru cele două referendumuri planificate pentru 2 februarie, transmite IPN.

Potrivit paginii oficiale a UTA Găgăuzia, administraţiile raionale, primăriile şi consiliile locale vor asigura pregătirea pentru plebiscit şi vor intensifica eforturile de informare a populaţiei cu privire la scopul referendumurilor. În plus, vor asigura liniştea şi respectarea ordinii publice la secţiile de votare.

La 2 februarie sunt planificate 2 referendumuri – unul este consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a ţării, iar altul e legislativ cu privire la adoptarea unui proiect de lege care ar permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent.

Legislaţia Republicii Moldova prevede că orice referendum desfăşurat pe teritoriul ţării urmează a fi coordonat cu autoritatea electorală centrală. Administraţia UTA Găgăuzia nu a făcut acest lucru. Instanţa de judecată de la Comrat a suspendat decizia de organizare a referendumurilor, iar Procuratura General a intentat o cauză penală pentru samovolnicie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.