Comisia interguvernamentală moldo-chineză se va convoca în a doua jumătate a anului

Comisia interguvernamentală moldo-chineză pentru colaborare comercial-economică se va convoca la Chişinău în a doua jumătate a anului curent. Totodată, autorităţile de la Beijing sunt cointeresate în realizarea unor proiecte investiţionale de anvergură în Republica Moldova. Despre aceasta au discutat în cadrul unei întrevederi ambasadorul Chinei în Moldova, Zhang Yinghong, şi vicepremierul, ministrul economiei, Octavian Calmâc, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Octavian Calmâc a menţionat că China este un partener important pentru Republica Moldova. Ministrul a mai spus că partea moldovenească propune părţii chineze organizarea în semestrul II, la Chişinău, a şedinţei Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică. În cadrul şedinţei urmează să fie discutate mai multe aspecte ale relaţiilor bilaterale, inclusiv iniţierea negocierilor privind semnarea unui Acord de liber schimb dintre cele două ţări.

Ambasadorul Zhang Yinghong, a declarat că în prezent relaţiile comercial-economice dintre state sunt foarte bune şi există toate premisele pentru impulsionarea acestora. Diplomatul a menţionat că autorităţile de la Beijing sunt cointeresate în realizarea unor proiecte investiţionale de anvergură în Republica Moldova. „Sunt sigur, că organizarea şedinţei Comisiei interguvernamentale la Chişinău va constitui un bun prilej pentru iniţierea unor proiecte investiţionale noi, care vor fi reciproc avantajoase pentru ambele state”, a spus ambasadorul.

Începând cu anul 1992, între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză au fost semnate 59 de acorduri bilaterale de cooperare în mai multe domenii. Iar în 2014 între cele două state a fost semnat Acordul privind cooperarea economică şi tehnică. Acesta prevede acordarea de către China
pentru dezvoltarea sectorului „Guvernul şi Societatea Civilă” pentru anii 2014 – 2017, a unui grant de peste 2,6 milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE