Comerţul liber cu UE este o nouă şansă pentru oamenii de afaceri transnistreni, notă analitică

Preferinţele Comerciale Autonome care se aplică plenar în regiunea transnistreană vor expira la 31 decembrie, iar potrivit unei analize efectuate de expertul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, în cazul în care Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) cu Uniunea Europeană nu se va extinde în regiunea transnistreană, aceasta ar putea afecta negativ situaţia economică din regiune. Astfel, comerţul liber cu UE ar fi o nouă şansă pentru oamenii de afaceri din regiunea transnistreană, transmite IPN.

„Acordul de Asociere cu UE va oferi noi oportunităţi pentru oamenii de afaceri din regiune şi pentru dezvoltarea economică a acesteia. Ponderea UE din volumul total al exporturilor în septembrie 2015 a înregistrat aproximativ 30%, în situaţia în care exporturile spre Federaţia Rusă, în aceiaşi perioadă, au constituit aproximativ 7,5%. Totodată, este de menţionat că ponderea importurilor în regiunea transnistreană prezintă o situaţie inversă, importurile din UE constituind aproximativ 8%, iar cele din Federaţia Rusă aproximativ 50%”, susţine expertul.

Iulian Groza e de părere că obiectivul principal este de a identifica şi asigura implementarea unui set de cerinţe minime care ar permite lansarea realizării, de facto, a ZLSAC în regiune cum ar fi excluderea tarifelor la importul bunurilor din UE care la moment se aplică de către autorităţile din regiunea transnistreană, asigurarea certificării originii bunurilor de către autorităţile vamale moldoveneşti pentru exportatorii din regiune, evaluarea de către autorităţile competente a standardelor sanitare şi fitosanitare şi, respectiv, eliberarea certificatelor de conformitate pentru bunurile exportate din regiunea transnistreană spre UE.

Potrivit IPRE, realizarea acestor cerinţe minime, dar şi procesul de uniformizare a barierelor tarifare, precum şi armonizarea treptată a prevederilor tarifare şi a celor de aplicabilitate orizontală ar putea face parte dintr-un plan de acţiuni convenit cu autorităţile de la Tiraspol. Planul respectiv ar include, de asemenea, anumite perioade de tranziţie convenite prealabil cu experţii UE. Totodată, sarcina pe termen scurt ar fi identificarea în dialog cu autorităţile de la Tiraspol a unei soluţii pentru excluderea eventual graduală a tarifelor la importul bunurilor din UE.

Expertul subliniază că provocarea cheie va ţine şi de dimensiunea politică a acestui proces. Pe moment, realitatea este că până la expirarea preferinţelor comerciale mai rămân mai puţin de două luni, iar un mecanism clar nu este definit deocamdată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.