Propunerea Partidului Democrat ca blocul ACUM să preia funcția de premier într-o eventuală coaliție de guvernământ în formatul DMD-ACUM ar putea fi o acțiune tactică pentru a se forma, în realitate, o coaliție între PDM și PSRM. Totodată, nu este exclus că această propunere ar putea fi reală pentru că doar un prim-ministru din partea ACUM ar putea debloca finanțarea macrofinanciară din partea Uniunii Europene, lucru necesar Republicii Moldova având în vedere situația în care se află. De această părere este politologul și jurnalistul Igor Volnițchi, transmite IPN.
În opinia lui, atunci când i-a propus funcția de premier blocului ACUM, Partidul Democrat s-a condus de un argument tactic: „PDM a știut că blocul va refuza negocierile și și-a dezlegat, în acest fel, mâinile pentru o coaliție cu socialiștii”.
A doua posibilă explicație a jurnalistului este că PDM chiar și-ar fi dorit o coaliție cu blocul ACUM și chiar le-ar fi oferit funcția de premier. Igor Volnițchi pornește de la informațiile potrivit cărora „haznaua statului este într-o situație proastă, mai ales după campania electorală când au fost implementate proiecte cu puternic impact electoral”. „Și iată că acum se pune problema că fără ajutor din exterior, în special din partea UE, e prea puțin probabil să facem față. E clar că un premier tehnic, unul din partea democraților sau oricare altul ar avea mai puține șanse să deblocheze asistența financiară din UE decât un premier ce ar veni din tabăra ACUM”, spune Igor Volnițchi. Totodată, chiar dacă s-ar forma o coaliție între ACUM și PDM, aceasta s-ar destrăma repede, consideră politologul.
Editorialistul Nicolae Negru consideră logică propunerea PDM. „Blocul ACUM a obținut mai mult din punctul de vedere al votului popular, de aceea e firesc să dețină funcția de premier, iar democrații nu au alte opțiuni. Deși, în aparență, ar exista posibilitatea formării unei coaliții cu socialiștii, PDM nu ar fi deloc avantajat într-o asemenea situație. În primul rând, pentru că are mai puține mandate, iar premierul trebuie să fie de la cel care are mai multe mandate – PSRM. Socialiștii având și președintele țării și premierul – principalele funcții executive, desigur că ponderea lor politică ar fi mult mai mare decât a PDM”, spune jurnalistul.
În plus, o atare coaliție necesită unele repoziționări atât din partea socialiștilor, cât și din partea democraților, în primul rând în raport geopolitic. De aceea, lucrurile nu sunt atât de simple. „O asemenea împingere a PDM în brațele lui Dodon, dar de fapt în brațele Rusiei, nu este deloc în interesul Republicii Moldova. Cu toate conflictele, cu tot antagonismul dintre PDM și ACUM, ei sunt mai aproape din punct de vedere doctrinar, ideologic, programatic decât democrații cu socialiștii”, notează Nicolae Negru.
Vlad Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, este de părere că propunerea PDM privind funcția de prim-ministru este de fapt un „măr otrăvit”. „Eu cred că de la bun început noi asistăm la un teatru care este destul de bine realizat și este vorba despre ultimul act al acestei piese, care se produce deja de 2-3 ani. Această colaborare dintre PDM și PSRM era evidentă pentru toată lumea”, susține directorul executiv al IIS.
Potrivit lui, acum urmează să fie creată un fel de coaliție tehnică, dar nu una deschisă dintre socialiști și democrați. „De aceea, ei vor face un fel de coaliție ascunsă, care va fi una tehnică și va fi ambalată în multe haine frumoase pentru consumul public. Și vina, desigur, trebuie să fie dată pe blocul ACUM, exact ceea ce vedem la etapa actuală”, spune Vlad Kulminski. În opinia lui, această propunere nu a fost una serioasă.
Joi, 14 martie, Consiliul Executiv al Partidului Democrat a lansat o invitație repetată Blocului electoral ACUM la dialog pentru formarea majorității parlamentare, afirmând că formațiunea este gata să cedeze conducerea viitorului Guvern, inclusiv funcția de prim-ministru. ACUM a tratat cu refuz și ce-a de-a doua invitație a PDM.