„Colindatul de ceată bărbătească” a fost introdus pe lista UNESCO

Introducerea obiceiului „Colindatul de ceată bărbătească” pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demonstrează lumii că obiceiurile de iarnă din Moldova sunt valoroase la nivel mondial, a spus directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, în cadrul unei  discuţii cu jurnaliştii, convocată cu acest prilej, transmite IPN.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a menţionat că una din condiţiile UNESCO a fost promovarea obiceiului pe viu. Astfel, „Colindatul de ceată bărbătească” a contribuit la informarea oamenilor din întreaga lume despre cât de frumoase, inedite şi pline de filosofie populară sunt colindele. „În Republica Moldova colinda se cântă din ce în ce mai puţin. În obligaţia noastră intră ca obiceiurile de iarnă să fie învăţate şi promovate în toate instituţiile de învăţământ”, a spus Monica Babuc.

Viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a remarcat că a fost o onoare pentru el să se afle alături de distinşii colegi etnografi din alte ţări, care au realizat dosarul„Colindatul de ceată bărbătească”. De astăzi înainte, ministerul va trebui să facă mult mai mult decât a făcut până acum pentru protejarea, păstrarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural imaterial, în special al colindatului în ceată, a spus viceministrul.

Secretarul general al comisiei naţionale UNESCO pentru Republica Moldova, Constantin Rusnac, a spus că Moldova a fost ultima ţară care a ratificat Convenţia patrimoniului material din 1972. În schimb, a fost printre primele ţări care au ratificat-o. Folclorul nu poate fi interzis de niciun regim politic. El se dezvoltă după regulile lui, a menţionat Constantin Rusnac.

Obiceiul „Colindatul de ceată bărbătească” a fost introdus pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO  la 5 decembrie, la Baku. Actualmente pe această listă figurează 257 de titluri din întreaga lume.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.