Deși Republica Moldova stă mult mai bine comparativ cu alte state din regiune privind implicarea femeilor în viața publică și viața politică, totuși indexul demonstrează că Republica Moldova nu reușește să iasă complet din paradigma tradiționalistă. În continuare, chiar s-a înrăutățit atitudinea publică în ceea ce privește rolul femeii și bărbatului în societate, a menționat la dezbaterea publică: „Demontarea stereotipurilor de gen”, organizată de Agenția de presă IPN, expert permanent, doctor în sociologie, Tatiana Cojocari.
„Femeii îi sunt atribuite rolurile ce țin mai mult de viața privată, de familie, pe când bărbatului îi sunt atribuite mai mult rolurile ce țin de viața publică”, a menționat experta.
Această paradigmă afectează inclusiv bărbați, mai notează sursa.
„Pe ei se pune presiunea aceasta de a fi cel care câștigă banii și întreține familia, din cauza acestui lucru asistăm la o inegalitate și în educație. Bărbații presați de acest rol pe care societatea i-l atribuie, abandonează educația, școala ca să câștige bani”, a mai declarat Tatiana Cojocari.
Cât despre rolul femeii de lider în politică sau afaceri, sau implicare în anumite subiecte precum ar fi securitatea, aici avem încă de muncit, susține experta.
„Mai avem probleme în ceea ce privește femeia lider. Un lucru din experiența privată, eu fiind expert și vorbind uneori despre tema securității primesc comentarii cum ar fi: „tu ești femeie și nu trebuie să te expui pe asemenea teme, rolul tău este să-ți iubești bărbatul și să ai grijă de familie”, susține Cojocari.
Potrivit ei, trebuie de căutat soluții cum poate fi schimbată mentalitatea individuală.
„Trebuie să ne aprofundăm în subiect și să vedem care sunt cauzele, de ce femeia acceptă să meargă la un salariu mai mic, pentru că nu are abilități de negociere, iar pe de altă parte nu are încrederea în sine. Femeilor li s-a tot spus de-a lungul anilor că nu trebuie să fie parte a unor procese, și atunci femeia tinde să accepte ceea ce i se oferă”, susține Cojocari.
Experta notează că pe viitor trebuie organizate mai multe traininguri, mai multe cursuri, inclusiv de leadership, sporirea încrederii în sine, cum să-ți construiești o rețea proprie. Totodată, e nevoie de mai multă solidaritate între femei, a mai punctat Cojocari.
Dezbaterea publică la tema „Demontarea stereotipurilor de gen” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.