Codul Audiovizualului nu corespunde standardelor internaţionale şi cerinţelor naţionale, consideră experţi şi politicieni (RECTIFICAT)
Proiectul Codului Audiovizualului, aprobat de Parlament în prima lectură, conţine mai multe carenţe şi neajunsuri şi trebuie examinat suplimentar, este concluzia majorităţii participanţilor la o masă rotundă care s-a desfăşurat vineri, 14 aprilie la Chişinău. La dezbateri au participat jurnalişti, experţi mass-media, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil şi ai partidelor politice, transmite Info-Prim Neo.
Majoritatea vorbitorilor s-au referit în special la prevederile ce ţin de desemnarea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), la faptul că respectivul Cod elimină din spaţiul mediatic radiodifuzorii publici locali, precum şi alte prevederi, care în opinia participanţilor contravin normelor democratice şi recomandărilor Consiliului Europei.
Potrivit lui Constantin Pârţac, expert în domeniul audiovizualului, probleme neelucidate, pur şi simplu atestate sau nereglementate pot fi găsite in fiecare capitol. În special, el s-a referit la desemnarea membrilor CCA. În opinia sursei citate, oricâte promisiuni ar face autorii, desemnarea membrilor CCA de către Parlament la propunerea Comisiei de specialitate nu va soluţiona marea problemă cu care s-a confruntat organul de reglementare în domeniu în ultimii 10 ani, şi anume controlul şi ingerinţa guvernării în activitatea sa. Nu votul Parlamentului sperie, ci faptul că actuala redacţie permite desemnarea în CCA a unor personaje de buzunar, neoneste, cum s-a mai întâmplat, a spus el. Potrivit lui Pârţac, cel puţin la selectarea candidaţilor pentru funcţia de membru al CCA ar fi indicat să fie antrenate organizaţiile profesionale şi ONG-urile de media, uniunile de creaţie.
Deputatul Dumitru Braghiş a declarat că, în situaţia actuală, existenţa unui Cod al Audiovizualului ar fi mai efectivă decât 3 legi, dar după aprilie 2005, importantă nu este atât legislaţia, cât implementarea ei. Or, este binecunoscută situaţia de la Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, etc. Braghiş a spus că pentru a exclude orice dubii, ar fi necesar ca membrii CCA să fie aleşi prin unanimitate de voturi. Referindu-se la faptul că proiectul noului Cod nu prevede existenţa instituţiilor publice locale, Braghiş a spus că prin acest pas, autorii se pregătesc de alegerile locale din 2007 şi partidul de guvernământ doreşte să controleze toată mass-media din R. Moldova.
În opinia deputatului din partea Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) Anatol Ţăranu, Codul Audiovizualului „răspunde perfect tuturor mecanismelor de influenţă politică în audiovizual”. Prin acest Cod, coaliţia roş-oranj îşi pregăteşte victoria pentru alegerile parlamentare din 2009, a declarat Ţăranu.
La rândul său, consilierul fracţiunii AMN Victor Osipov, a caracterizat Codul drept o „adunătură de rupturi din tot felul de proiecte deformate şi neconforme standardelor europene”. Potrivit lui, Codul nu corespunde mai multor recomandări ale CoE, iar aprobarea acestuia ar echivala cu sabotarea procesului de integrare a R. Moldova în UE.
Asupra neajunsurilor din Codul Audiovizualului s-au mai expus preşedintele Uniunii Jurnaliştilor Valeriu Saharneanu, şeful Biroului Europa Liberă la Chişinău Vasile Botnaru, directorul Acces-Info Vasile Spinei, preşedintele APEL Alexandru Dorogan, etc. Directorul postului de radio Vocea Basarabiei Veaceslav Ţâbuleac a propus să fie pichetat sediul Parlamentului în semn de protest faţă de Cod.
Toate comentariile şi propunerile făcute la masa rotundă vor fi expediate la Parlament.
Codul Audiovizualului a fost aprobat în prima lectură, cu votul deputaţilor comunişti, creştin democraţi şi democraţi la 6 aprilie. Proiectul a fost elaborat de deputaţi din cele 3 fracţiuni şi va fi expediat spre expertizare Consiliului Europei, transmite Info-Prim Neo.
(Aceasta este varianta rectificată a ştirii. Vă rugăm să utilizaţi această formă corectată)