Activiștii romi vor monitoriza din scurt și vor participa la implementarea actualului „Program național de susținere a populației de etnie romă din Republica Moldova”, elaborat cu participarea societății civile, structurilor abilitate ale statului și a partenerilor externi. Aceasta pentru ca să nu să se repete situația din perioada precedentă de 20 de ani, când puțin ce s-a ales din toate intențiile bune. Mesajul în cauză a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Salutând adoparea noului program care cuprinde perioada anilor 2022 – 2025, activistul Marin Alla a vorbit despre cooperarea părților implicate – statul, societatea civilă, partenerii externi – la elaborarea programului. „Programul țintește ca romii să se simtă mai bine și să fie mai activi, să diminueze impactul negativ și problemele cu care se confruntă romii din Moldova”, a accentuat Marin Alla.
Legea spune că orice acțiune planificată trebuie să aibă o acoperire financiară. În acest sens, afirmațiile că în vremurile grele de criză nu sunt bani nu cadrează cu legea. „Guvernul Republicii Moldova mereu invocă lipsă de resurse financiare pentru soluționarea problemelor romilor”, în timp ce executarea se află pe terenul administrațiilor locale cu bugetele lor austere. Pentru a face față lucrurilor, „Ministerul Educației și Agenția pentru relații interetnice trebuie să găsească acces spre resursele partenerilor de dezvoltare. Alocându-se bani „la limita posibilităților bugetului” – e formula utilizată frecvent de autorități – nu vom putea ieși din cercul vicios”, a relevat Marin Alla.
Școlarizarea, accesul la educație de calitate și incluziunea socială îi va ajuta pe romi să rupă cercul vicios al ignoranței. Alfabetizarea copiilor romi depinde și de părinții lor, care trebuie să fie ajutați să conștientizeze necesitatea frecventării școlii, dar și de instituțiile abilitate ale statului.
La rândul său, Ion Duminică, secretarul Coaliției „Vocea Romilor”, a menționat voința entității de a obține transpunerea în fapt a prevederilor documentului elaborat prin efortul comun al părților interesate. „Până înanul 2022 comunitatea romă a fost vizată în cinci documente, care însă au fost implementate doar parțial. Nu mai dorim perpetuarea unei asemenea abordări care nu aduce rezultate”, a spus Ion Duminică.
Domeniul educației este cel pe care Coaliția îl va monitoriza întâi și-ntâi. „Despre școlarizarea, incluziunea copiilor romi se vorbește mult, se fac conferințe, seminare, activități, dar lucrurile stau pe loc... Copiii trebuie să aibă acces la rechizite școlare, îmbrăcăminte, încălțăminte, la două mese în cadrul programului de aflare la școală, la ore de meditație, la atenția specială a cadrului didactic. De ce? Pentru că acasă nu găsește un mediu favorabil instruirii, educației”, a evidențiat Ion Duminică.
Pentru redresarea situației se cere și schimbarea opticii din partea autorităților locale. „În Soroca, Edineț, Otaci, Rîșcani rata școlarizării romilor este între 10 și 20 la sută. Autoritățile dau vina pe părinți, aceștea spun că se află la limita sărăciei...O mulțime de copii la absolvirea gimnaziilor primesc certificate de audiență care pot fi numite „certificate de analfabetizm” și nu le servesc la nimic pe piața muncii, sortindu-i să devină beneficiari de ajutoare sociale”, a spus secretarul Coaliției „Vocea Romilor”.
În anul 2021, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Agenției Relații Interetnice (ARI), a fost elaborat „Raportul actualizat privind cartografierea localităților dens populate de romi din Republica Moldova”. În conformitate cu datele sistematizate și actualizate ale acestui raport, în Republica Moldova sunt 63 localități dens populate de romi, cu o populație estimată de 27 mii de persoane de etnie și origine etnică romă.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.