Analiză de Ion Tăbârţă: … Pe termen scurt, noul Guvern are drept scop major pregătirea ţării pentru summit-ul de la Vilnius, din noiembrie 2013, consideră analistul politic Ion Tăbârţă. Potrivit lui, pe termen lung, Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană are drept scop eficientizarea actului de guvernare până la alegerile parlamentare ordinare, forţele pro-europene şi progresiste din alianţa de guvernare fiind conştiente că anume atunci se va da bătălia decisivă cu sistemul oligarhic din Republica Moldova.
Crearea majorităţii parlamentare şi a Guvernului Republicii Moldova, în frunte cu Iurie Leancă, a pus capăt crizei politice din ţară. Fiind bulversată după tragicul incident din „Pădurea Domnească”, odată cu alegerea premierului şi spicherului, clasa politică şi societatea moldovenească par să reintre într-un făgaş al normalităţii.
În linii mari, actuala construcţie guvernamentală este creația liderului PLDM, Vlad Filat. După votul coagulat în Parlament al PCRM și PDM, la 5 martie 2013, privind demiterea Guvernului AIE 2, urmat de ostracizarea liderului PLDM de către Curtea Constituțională, Filat a fost pus în fața a două opțiuni majore:
1. Să accepte propunerea liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi să se alieze cu comuniştii pentru a-l distruge definitiv pe liderul informal al PDM, Vladimir Plahotniuc, care, după cum susţin multe voci, este părintele sistemului oligarhic din Republica Moldova. Însă, această opţiune, cu siguranţă, ar fi dus la revenirea masivă a comuniştilor la guvernare şi, drept urmare, ar fi generat un nou sistem oligarhic în Republica Moldova, controlat de un alt „plahotniuc”, mult mai dur şi mai sever faţă de cel actual. În aceste condiţii, Filat, dezamăgind din nou prorocii falși ai „teoriei harbuzului”, a ales opțiunea contrară:
2. Alierea cu PDM (şi cu liberalii în frunte cu Hadârcă), formând Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană, care vine să garanteze continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Însă aceasta, de fapt, înseamnă alinierea și cu Plahotniuc, care, după cum se ştie, controlează Partidul Democrat din Moldova. Criticat de multă lume, liderul PLDM, fiind conştient că nu poate lichida în totalitate influenţa prim-vicepreşedintelui PDM asupra sistemului instituţional al Republicii Moldova, a ales să minimalizeze, maximum posibil, influenţa lui Plahotniuc asupra actului guvernării prin dominarea de către PLDM a noului cabinet de miniştri.
Negocierile privind crearea noii coaliții au fost extrem de anevoioase. Factorul oligarhic a încercat din răsputeri să-și mențină influența politică, exprimată prin pârghii instituționale. Reputatul analist politic occidental, Vladimir Socor, a caracterizat negocierile între PLDM și PDM în felul următor: „Aş numi această negociere actuală o negociere între partidul integrării europene şi partidul şantajului”. De aici și atmosfera de secretomanie care a asistat procesul de negocieri, totul decizându-se în ultimul moment.
Este nevoie de menționat că, totuși, unele din scopurile excluderii influenții factorului oligarhic n-au fost atinse în totalitate. În urma experiențelor nereușite din vara anului 2011 și iarna lui 2013, liderul PLDM a învățat lecția că în politică este important să fii realist și să obții maximul posibilului pe moment, dar să nu forțezi „nota imaginarului” cu ceea ce nu poți realiza. PLDM în frunte cu Filat, nu fără temei, consideră că apropierea maximală a Republicii Moldova de Uniunea Europeană șubrezește substanțial șansele de supraviețuire a sistemului oligarhic din țara noastră.
Rezultatul negocierilor dintre PLDM și PDM l-au dezamăgit și pe liderul liberal, Mihai Ghimpu, care insista ostentativ asupra ideii declanșării de către liderul PLDM a alegerilor parlamentare anticipate, argumentând că Filat nu-și închipuie existența politică în afara unui post de prim rang în ierarhia statală. Filat nu numai că a demonstrat capacitatea de a face un pas înapoi, dar și l-a trimis concomitent într-un „knockout politic” pe liderul liberal, înlăturând grupul Ghimpu de la guvernare.
Noul Guvern format are un scop major – Vilnius noiembrie 2013. În activitatea sa din primele luni, Guvernul Leancă îşi va concentra preponderent eforturile şi resursele sale în a obţine pentru Republica Moldova la Vilnius cât mai multe rezultate palpabile. În termen lung, Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană are drept scop să eficientizeze actul guvernării până la alegerile parlamentare ordinare, forţele pro-europene şi progresiste din alianţa de guvernare fiind conştiente că anume atunci se va da bătălia decisivă cu sistemul oligarhic din Republica Moldova.
Guvernarea PLDM, prin intermediul Guvernului Leancă, este şansa viitorului european al Republicii Moldova. Blamat şi repudiat de instituţiile statului moldovenesc, constrâns de situație, liderul PLDM, Vlad Filat, a ales un paliativ impus – alierea cu PDM, partid cu antecedente oligarhice vădite. La ora actuală, acest pas politic este unicul capabil să mențină cursul european al Republicii Moldova. Filat a pus la bătaie pe moment propria imagine politică, însă a păstrat perspectiva europeană a Moldovei. „Roata istoriei” le va aranja pe toate la locurile sale, iar fiecare va fi răsplătit după merite.
Ion Tăbârţă, analist politic, pentru IPN