Situația post-electorală a scos în vileag modele diferite de comunicare a formațiunilor politice care au acces în Parlament între ele, dar și cu societatea. O parte dintre acestea sunt noi, altele tradiționale, altele neașteptate, o parte dintre ele mizează pe transparență nemaiîntâlnită, iar altele pe fumigene și opacitate cvasitotală.
---
PSRM are mingea, pâinea și cuțitul, dar neașteptat de puțină comunicare
La această fază din realitatea post-electorală a Republicii Moldova, Partidul Socialiștilor deține cele mai multe instrumente pentru a orienta situația într-o parte sau alta, respectiv, spre formarea coaliției majoritare sau spre declanșarea alegerilor anticipate. Și nu doar datorită faptului că anume PSRM are cele mai multe mandate în noul Parlament care îi oferă dreptul prioritar la inițiative privind configurarea viitoarei guvernări. Mult mai mult contează faptul că, dacă există vreo posibilitate reală de constituire a coalițiilor majoritare, legale și legitime, formalizate sau neoficiale, acestea pot să apară doar cu participarea socialiștilor: PSRM-PDM sau PSRM-ACUM. Formula PDM-ACUM a fost, este și va rămâne exclusă în toate configurațiile posibile teoretic.
Până în prezent, PSRM nu și-a valorificat mai deloc potențialul de start și este greu de apreciat, dacă această situație nefirească pentru partidul cu cel mai mare rating în țară este dictată de înțelepciune politică, de prudență politică, de frică politică sau de toate aceste elemente ale comportamentului politic. Astfel, timp de mai mult de o lună, PSRM a fost mai mult sfios decât curajos, mai mult pasiv decât activ în comunicarea pe marginea viitoarei guvernări. De exemplu, în tot acest timp, PSRM și-a delegat la multele și diferitele dezbateri televizate doar o singură persoană - juristul formațiunii care, de multe ori, s-a folosit de privilegiul dreptului de a spune că „eu sunt doar jurist, cunosc lucrurile doar sub acest aspect”. Spre deosebire de perioadele și chiar anii anterior, când fruntașii PSRM au fost prezenți și vocali masiv peste tot unde au fost invitați. Respectiv, prin această filieră, dar și prin conferințele de presă, PSRM nu a spus aproape nimic. De exemplu, nu poate fi considerat drept mesaj politic real invitația făcută blocului ACUM pentru discuții care ar fi urmat să aibă loc la sediul PSRM. Se pare că a fost un gest stângaci sau unul planificat special pentru a fi respins, iar istoria va arăta de ce a fost făcut.
Unicul lucru distinct pe care l-a spus PSRM până acum este că „dezideratul identificării unei soluții pentru guvernarea Republicii Moldova... nu poate fi realizat cu orice preț politic pentru formațiune și contrar obiectivelor de bază ale PSRM”. Declarația a avut și o finalitate expusă clar, chiar curajos, neasumată până acum de alți actori politici din noul Parlament: „În cazul în care nu se va putea avansa pe marginea acestor subiecte în viitorul apropiat, PSRM nu vede altă soluție decât organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate”. Până acum, cele trei forțe politice doar s-au acuzat reciproc că ar urmări declanșarea alegerilor anticipate, „ceea ce ar influența catastrofal situația țării și a sărmanilor oameni...”. Iată că PSRM a preferat să sară peste câteva etape de comunicare, să atragă cel mai mare foc posibil pe moment asupra sa, decât să spună mai multe lucruri și mai articulate privind propria viziune asupra scenariilor post-electorale.
Nu este exclus că acesta este un element de comunicare, un mesaj foarte direct, adresat PDM, un fel de „șantaj” politic cu scopul de a obține cât mai multe beneficii, inclusiv sub formă de funcții pe care și le dorește. Aceasta dacă este adevărat că PDM și PSRM negociază deja, în culise, anumite partajări de funcții importante, inclusiv cea a procurorului general. Semnalul este valabil în aceeași măsură, dacă cele două partide doar se pregătesc să negocieze.
Mai multe lucruri și mai directe PSRM va fi în măsură să spună în public săptămâna aceasta, după ședința Comitetului Executiv Politic al formațiunii sau poate și mai înainte, după revenirea președintelui Igor Dodon și a liderei PSRM Zinaida Greceanîi de la Moscova, dacă este adevărat ceea ce a spus presa privind faptul și scopurile deplasării lor. Până la mai multă comunicare cu alte partide parlamentare, cu propriii alegători și cu societatea în ansamblu, PSRM rămâne, formal, cu mingea în terenul său, dar și cu pâinea și cuțitul privind soarta viitoarei guvernări. Dar timp îi rămâne foarte puțin pentru a demonstra, dacă este capabil să gestioneze aceste instrumente sau dacă societatea este în drept să i le retragă, nu este exclus, o dată și pentru totdeauna.
PDM rămâne adeptul comunicării populiste, al conspirațiilor și fumigenelor politice
Chiar dacă nu dispune de cel mai mare număr de mandate, PDM se comportă așa de parcă joacă singur pe terenul post-electoral și nu l-ar interesa deloc „mingea, pâinea și cuțitele” altora. E asemănător cu bancul în care soacra o avertizează pe proaspăta noră că se poate apropia, dar atent, de ea, dacă o vede cu nodul de la broboadă la ceafă și s-o ferească sfântul să se apropie, dacă nodul e în frunte. La care nora: „Da mata, mamă, dacă vii acasă și mă vezi chitită și fardată, picior peste picior și cu țigara în gură, să știi că mi-i în cot unde ți-i nodul de la broboadă...”. Se pare că PDM crede că are două entități politice care ar vrea să-i fie soacre.
PDM continuă și acum să se comporte așa cum s-a comportat în alegeri când a confundat cu bună știință noțiunea de „partid de guvernământ” cu cea de „unul din aspiranții la această funcție”. În acest sens, PDM continuă să impună proiecte, preponderent sociale, să majoreze salarii, pensii și indemnizații, chiar dacă se va dovedi ulterior că a fost prejudiciat serios bugetul statului, în special în lipsa unor injectări financiare din afară. În esență, este un comportament populist, care prinde la populație, tot acesta fiind și unicul mod de comunicare reală cu societatea și, indirect, cu ceilalți doi actori politici.
În rest, PDM rămâne adeptul conspirațiilor și fumigenelor politice, care i-au adus multe dividende în cazurile anterioare de negociere a majorităților de guvernământ. Declarațiile publice privind viitoarele scenarii post-electorale sunt făcute mai degrabă cu scopul de a ascunde ceea ce crede și zămislește formațiunea în situația creată. De bună seamă, trebuie ca PDM să creadă clasa politică și societatea moldovenească în ansamblu pline de naivi, dacă ne tot spune că nu-l interesează funcțiile și nici măcar pe interior nu a discutat despre ele, după ce, înainte de alegeri, a avut grijă să-și pună oamenii săi în fruntea și chiar în componențele, practic, tuturor organelor de control și de reglementare din țară. Sau că trebuie să luăm în serios invitația repetată la discuții, făcută blocului ACUM, mult înainte de ce și după care l-a tratat ca pe un dușman de moarte și „trădător de țară”.
PDM continuă să fie lipsă la dezbaterile televizate cu referire la viitoarea guvernare. Lipsește totalmente, chiar dacă și înainte a preferat să-și delege reprezentanții în special la propriile televiziuni, dar și într-un număr foarte restrâns de persoane care au dreptul să vorbească în numele formațiuni. După alegeri, PDM, practic, nu a fost prezent la dezbateri publice, nici măcar la propriile televiziuni chiar dacă acestea fac „dezbateri”, de regulă, cu un singur punct de vedere, cel al democraților. Poziția partidului doar poate fi dedusă din luările de poziție ale unor analiști afiliați acestor posturi și ale unei armate întregi de „trolli” afiliați PDM. De exemplu, din aceste surse indirecte, s-ar putea deduce că PDM ar accepta sau chiar și-ar dori o alianță cu PSRM, nu i-a trecut prin gând vreo dată să se apropie de ACUM și se isterizează când cineva admite o apropiere dintre PSRM și ACUM. (Apropo, nu este exclus ca „opiniile”, lăsate de unii dintre ei pe marginea acestei analize, să confirme justețea acestei idei.) Opțiunile deduse sunt cât se poate de evidente pentru publicul cât de cât inițiat în materie de informație politică, dar nu este clar de ce PDM evită sau refuză să discute direct și sincer cu presa și cu societatea? Din stilul respectiv face parte revenirea la practica de restricționare a accesului unor organe de presă la evenimentele publice ale PDM, precum și refuzul de a participa la dezbaterile publice. Unul dintre răspunsuri ar putea fi că, în comunicare, PDM continuă să mizeze pe jocuri de culise, pe conspirații și fumigene politice. S-ar putea ca tactica respectivă să îi aducă beneficii, cum i-a adus până acum, dar apariția unei forțe politice în Parlament care promovează comunicarea politică transparentă la maximum, cu implicarea masivă a presei și a opiniei publice în general, s-ar putea să îi reducă Partidului Democrat din confortul și efectele considerabile ale comportamentului său politic tradițional. S-ar putea ca, în noile condiții, societatea să nu mai fie de acord să asculte docil, ca până acum, teoretizări despre „principii și valori”, pe care politicienii să i le servească pe parcursul a luni întregi de negocieri netransparente, ca ulterior că se demonstreze că aceștia au „privatizat” înde ei tot ce zboară în țara aceasta, inclusiv ceea ce este ilegal și chiar penal să „privatizezi”. S-ar putea ca societatea să ajungă să considere un astfel de comportament opac drept unul care prezintă pericol social real.
Reprezentanții ACUM sunt mai coerenți în comunicare decât blocul în întregime
Blocul ACUM a spart tiparele comunicării politice post-electorale între partidele care au obținut mandate în Parlament. El nu acceptă discuții și negocieri de modelul practicat până acum în toți anii de independență a Republicii Moldova, adică netransparente, nesupravegheate de presă și societate. Potrivit blocului, discuțiile și negocierile pot avea loc nu „pe la sedii de partide”, nu „pe la ceaiuri conspirative”, ci în exclusivitate în sediul Parlamentului și în prezența presei, adică „pe platformă parlamentară”. Acesta este un model nou, care nu poate să nu placă presei și societății, dar la sigur că nu place celorlalte forțe politice parlamentare, obișnuite să tragă linia între comunicarea din timpul campaniei electorale: publică, chiar excesivă - și cea de după alegeri: netransparentă, conspirativă - care le permitea să înceapă a utiliza beneficiile pe care le oferă statutul de partide parlamentare. .
Este și acesta un anumit gen de populism, pe care ACUM îl justifică prin ceea ce numește „nevoia de eliberare a statului din captivitate”. Lipsa de progrese în procesul de constituire a noii guvernări poate fi explicată și prin incapacitatea sau mai degrabă nedorința celorlalte două formațiuni de a accepta modul de comunicare propus de ACUM, dar și de gradul insuficient de pregătire a blocului de a promova propriile idei.
Modul de comunicare, propus de ACUM are suficient de multă priză la public, inclusiv prin crearea multor evenimente publice și participarea reprezentanților săi la dezbaterile publice organizate de posturile de radio și TV de toate orientările. Dar efectele acestuia sunt diminuate din cauza mai multor deficiențe și incoerențe comise până în prezent în raport cu ceilalți doi actori parlamentari importanți. Cel puțin până acum, aceștia au fost tratați de aceeași manieră, deși așteaptă de la ei reacții absolut diferite. Blocul se comportă corect, din perspectiva scopurilor sale, cu PDM, pe care îl acuză de toate relele, dar incoerent și inconsecvent cu PSRM, de la care vrea să obțină sprijin, decisiv pentru aceleași scopuri. Defectul de bază în comunicarea cu PSRM constă în faptul că blocul nu a lansat o invitație la dialog întregii fracțiuni PSRM, înlocuind-o până acum cu formule vagi gen „invităm deputații „de bună credință”, „neaflați sub control oligarhic” etc.
Impresia este că însuși blocul ACUM abia însușește propriul stil de comunicare și că încă (sau deja) nu are creat un centru stabil de elaborare și coordonare a propriilor acțiuni. Impresia este alimentată și de faptul că mai mulți reprezentanți ai blocului formulează în cadrul dezbaterilor publice mesaje mai coerente și mai realiste decât cele lansate de la numele blocului în ansamblu, inclusiv în ceea ce privește comunicarea cu PSRM. Iar unele persoane afiliate blocului lansează mesaje care ar putea închide definitiv calea comunicării dintre ACUM și PSRM. Dacă procedeul de identificare a poziției reale a PDM prin descifrarea mesajelor lansate la televiziunile afiliate acestuia contează, de ce nu poate conta în cazul mesajelor lansate la televiziunile afiliate blocului?
ACUM are de învățat din mers, din propriile greșeli, iar timpul, ca și în cazul PSRM, lucrează împotriva sa. PDM are o relație mai prietenoasă cu timpul atâta timp cât deține „pâinea și cuțitul” în trebuirile statului, de unul singur.
De fapt, linia de demarcare dintre cele câteva modele de comunicare evidențiate, ca și dintre cele câteva scenarii post-electorale vehiculate până în prezent, trece prin ideea de „stat capturat”, promovată insistent de blocul ACUM și respinsă tot atât de insistent de forțele politice care sunt suspectate de această „capturare”. Respectiv, dacă ideea va fi îmbrățișată, acum, în mod deschis și de PSRM, care anterior a formulat idei asemănătoare, vom avea o anumită finalitate a alegerilor din 24 februarie, dacă nu, vom avea o altă finalitate, cunoscută în mare parte. Tertium non datur.
Valeriu Vasilică, IPN
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- De care parte a cortinei se va afla Moldova după noua împărțire a lumii? Analiză de Valeriu Vasilică
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Desiree Jongsma: Examinăm și implicațiile mai larg COVID-19 pentru copii și femei. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Kalman Mizsei: Linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- „Curățare de grajduri” și de speranțe la Chișinău. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare-III
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare-II
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare - I
- Igor Dodon prezintă pericol mare pentru pacea şi stabilitatea din Moldova, Valentin Crîlov. Alegeri 2014
- Mihail Magdei: Cea mai gravă boală a clasei politice este „morbul dezbinării”. Alegeri 2014
- Interviu IPN x 2: Letonia vrea să ajute Moldova să deschidă porţile Europei
- De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru destinul european al Moldovei?
- Linas Linkeavicius: „Însă noi cunoaştem cu toţii că şi libertatea are preţul său…”
- Marian Lupu: Cetăţenii vor schimbări în politică şi noi dăm oamenilor puterea să decidă
- Republica Moldova nu s-a constituit. Dar nu a falimentat. Ce şanse are? Analiză IPN
- Presa, internetul şi politica moldovenească în off-shore? Analiză IPN
- Lumea Rusă versus Restul Lumii. Locul Moldovei? Analiză IPN
- Moldova nu mai este „singură acasă”, analiză IPN
- UE, UEA şi biletul de loterie, analiză IPN
- Vlad Filat: În 2020, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană
- Valentina Buliga: Vom împinge PCRM în extrema stângă, acolo unde e locul unui partid extremist
- Ce a dus Filat la Washington şi ce a adus de acolo? Analiză IPN
- Moldova este ţara care creează The Bat!-uri
- Măştile şi cagulele la proteste trebuie interzise prin lege, urgent, analiză IPN
- Rogozin sau Bufonada ca stil în geopolitică, analiză IPN
- Prejudicii afiliate războiului aduse Moldovei de criza regională
- Sunt patru milioane de argumente privind importanţă istorică a liberii circulaţii în Europa, interviu IPN cu Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte PLDM
- Preţul integrării europene a Moldovei este de peste 60 milioane de dolari, poate şi mai puţin
- Criza din Crimeea şi abolirea vizelor ca factor stimulator pentru ideea naţională a cetăţenilor moldoveni
- Coeziune şi contraziceri în coaliţia de guvernare
- Mizele şi investiţiile politice ale anului electoral 2014
- Moldova începe să încetinească oscilaţiile
- Ambasador leton: UE este deschisă pentru colaborare în toate domeniile cu Rusia, dar nu pe seama Parteneriatului Estic
- Ex-preşedintele Arnold Ruutel: Realizările actuale ale Estoniei au devenit posibile doar în componenţa UE
- De ce Acţiunea Pro-Moldova aprinde spiritele atât de tare?
- Miza Vilniusului: puterea în Moldova şi circulaţie liberă în Europa CAMPANIE IPN
- Limba română care uneşte şi care desparte
- Colaborarea moldo-chineză a intrat într-o nouă etapă, Andrian Candu
- BAC-ul, politica şi biletele de troleibuz
- Spaţiu public acaparat şi legile convieţuirii violate. Un caz dintr-o mie, unul cât o mie
- Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius, Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei
- Poziţia faţă de conflictul transnistrean: fără drept la greşeală
- Acum Moldova poate obţine de la UE orice. Doar să vrea şi să poată
- Victor Chirilă: Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic şi instituţional
- Noul candidat la funcţia de premier va fi cel vechi – Vlad Filat
- Corneliu Gurin: Sistemul Procuraturii trebuie şi poate fi reformat în interesul cetăţenilor şi al societăţii
- Alexandru Oleinic: Moldova încă nu a avut un şef de Guvern anticomunist
- Deznodământul crizei politice este pe aproape ? sau Coada peşte ca simbol naţional
- Agenţia de presă IPN are două case noi
- Câteva semne de război la negocierile de pace pentru AIE 3
- Agenţia de presă Info-Prim Neo nu mai este. Este IPN
- Cetăţenii pot taxa politicienii care fură reformele, Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE
- Filat va fi premier "până la sfârşitul lumii"
- Bombă cu neutroni în curtea (fostei?) AIE
- Dombrovskis: Ritmul bun al Moldovei în sfera eurointegrării se cere apreciat la justa valoare
- Reacţia autorităţilor la hotărârile CC reprezintă un indiciu de maturitate a statului de drept, Alexandru Tănase
- Cine-i cel mai frumos la moară sau De ce clasa politică ne ţine în capcană?
- „Cred că mentalitatea popoarelor Chinei şi Moldovei este în general la fel”, însărcinat cu afaceri chinez
- Guvernarea provoacă ciocniri între angajaţi şi angajatori
- Forţele de pacificare: tancul din cui
- Bombă cu efect cumulativ sau de câte limbi de stat are nevoie Moldova? Analiză Info-Prim Neo
- „Vin Noii Moldoveni!?” - interviu Info-Prim Neo cu fraţii Cristina şi Dumitru Podgurschi, din ciclul „19 ani de Independenţă”
- AIE a murit de „moarte bună”. Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- AIE a murit de „moarte bună”. Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- AIE a murit "de moarte bună". Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Instinctul autoconservării manifestat în mod diferit de liderii politici moldoveni. Analiza Info-Prim Neo
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- Societatea tolerantă a Moldovei şi în particular societatea civilă ar trebui să-i facă pe politicieni să se potolească într-un final. Interviu oferit Agenţiei Info-Prim Neo de către Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- Igor Boţan: Formaţiunile politice nu-şi vor putea preciza strategiile electorale fără consultarea unei lucrări precum „Lecţii electorale la şcoala democraţiei din R. Moldova”
- Sindromul neprezenţei în Consiliul municipal Chişinău. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL V
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL I
- În 2009 PCRM ar putea reveni în opoziţie. Analiză Info-Prim Neo
- Interviul Info-Prim Neo, ignorat de candidaţii la funcţia de Primar general al mun. Chişinău Veaceslav Iordan şi Dorin Chirtoacă
- Un tur de scrutin fără urşi, dar cu germani sau japonezi. Analiză Info-Prim Neo
- Viitorul Consiliu municipal Chişinău va fi aproape de două ori mai eterogen decât fosta componenţă. Comentariu Info-Prim Neo
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL VII
- Din toate programele candidaţilor la funcţia de primar al capitalei poate fi creat „programul pentru primarul ideal”. Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- Candidaţii la funcţia de primar al municipiului Chişinău propun 70 de iniţiative de dezvoltare a capitalei. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Programele electorale ale candidaţilor la funcţia de primar al capitalei sunt doar declaraţii pentru un electorat imatur. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL VI
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL V
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II.
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, episodul I.
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Primarul general de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL I