CNESP a aprobat prevederi ce vizează desfășurare scrutinelor electorale

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat instrucțiunea privind organizarea scrutinelor electorale în condiții de pandemie, transmite IPN.

Sediile birourilor electorale și secțiile de vot urmează a fi dotate cu produse dezinfectante pentru mâni, încăperile vor fi dezinfectate o dată la trei ore și aerisite frecvent. Persoanele vor trebui să respecte distanța fizică de minimum 1 metru între ele și să poarte mască de protecție. Sunt obligatorii respectarea regulilor de igienă a mâinilor și de igienă respiratorie atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice. Obligatorie este și măsurarea temperaturii funcționarilor și personalului auxiliar prezenți fizic la sediul organului electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru. CNESP recomandă organizarea activității birourilor electorale și secțiilor de votare în alte instituții decât cele de educație timpurie.

Persoanele care vor avea simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.) și se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor până la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu. Pentru persoanele care s-au prezentat la secția de votare după ora 15.00 se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară până la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare. După plecarea persoanei suspecte se vor dezinfecta suprafețele.

Persoanele care sunt în autoizolare își vor putea exercita dreptul de vot la locul aflării, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde alegătorul își are domiciliul sau reședința. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15.00.

În incinta secției de votare, va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate. Alegătorii, după posibilitate, se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile proprii, în vederea aplicării semnăturii în lista electorală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.