CMC a aprobat bugetul municipiului Chişinău în lectură finală
Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat în şedinţa de joi, 27 decembrie, bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2008 în lectură finală. Pentru aprobarea au votat 26 de consilieri ai coaliţiei majoritare. Consilierii Partidului Comunist şi ai Partidului Popular Creştin Democrat s-au abţinut de la vot.
Bugetul a fost votat la capitolul venituri, în valoare de 1,58 mlrd lei, şi la cheltuieli - de 1,63 mlrd lei. Deficitul de 54,1 mln lei urmează să fie acoperit cu veniturile obţinute din privatizarea obiectivelor proprietate publică municipală.
Faţă de anul 2007, proiectul bugetului pentru anul 2008 prevede venituri mai mari cu 269 mln lei sau cu 20,5%.
Viceprimarul municipiului Chişinău, Mihai Furtună, a declarat că necesităţile reale ale municipiului pentru anul 2008 au fost estimate la ca 2,86 mlrd lei, astfel că bugetul va fi unul auster şi va asigura doar 55% din necesităţi.
Cheltuielile prognozate pentru anul 2008 prevăd 75 mln lei pentru asigurarea ordinii publice, ce reprezintă doar 65% din necesităţi; pentru învăţământ – 698,6 mln de lei (80% din necesităţi), cultură – 56 mln lei (100%), ocrotirea sănătăţii – 30,1 mln de lei (71%); transport şi gospodăria drumurilor – 149,3 mln de lei (62%); gospodăria comunală – 187,4 mln de lei (32%). Pentru investiţii capitale sumele alocate constituie doar 86 mln de lei, ce acoperă doar 9% din necesităţi.
Totodată, o noutate a bugetului pentru anul 2008 este că au fost prevăzute 180,9 mln de lei în calitate de mijloace cu destinaţie specială, care vor fi orientate spre susţinerea socială a populaţiei devavorizate, pentru achitarea tarifelor la serviciile comunale. De asemenea, Fondul de susţinere socială a populaţiei a fost aprobat în valoare de 16,6 mln lei, iar Fondul de rezervă al Primăriei - 15,5 mln lei, dintre care 10 mln lei, la fel, vor fi utilizate pentru ajutorarea păturilor socialmente vulnerabile.
Mihai Furtună a menţionat că, cheltuielile bugetare au fost calculate în conformitate cu normativele stabilite de autorităţile centrale şi că doar veniturile suplimentare care vor fi acumulate în anul viitor la buget vor putea fi orientate la acoperirea necesităţilor stringente ale municipalităţii.
Mai mulţi consilieri au declarat că administraţia centrală este vinovată de situaţia în care s-a pomenit bugetul municipal, pentru că ia din veniturile municipalităţii, acumulate din impozitele pe care le plătesc chişinăuienii. Social-democraţii au declarat că vor susţine acest buget pentru că, chiar şi în condiţiile de austeritate, municipalitatea a găsit cele180 mln lei care vor fi orientate spre sisusţinerea socilă a păturilor vulnerabile.
Primarul general, Dorin Chirtoacă, a menţionat că şi-ar fi dorit ca bugetul pe anul 2008 să fie unul care să fie orientat mai mult pentru investiii şi dezvoltare, însă, cu părere de rău, va fi unul de acoperire a cheltuielilor pentru proiectele autorităţilor anterioare. Potrivit lui, felul în care au fost gestionate finanţele locale în ultima jumătate de an nu poate să trezezează suspiciuni. Potrivit lui, şi pe viitor va exista o monitorizare strictă a banilor publici, iar de felul în care vor activa autorităţile locale va depinde modul în care va arăta bugetul local în anii viitor.