Clubul Politic al Femeilor 50/50 cere o campanie electorală corectă, non-sexistă, non-violentă

Campania electorală pentru alegerile generale locale din 5 noiembrie trebuie să fie una corectă, echitabilă, non-discriminatorie, fără sexism, iar ca urmare a scrutinului să învingă cele mai bune și cei mai buni. O spune reprezentantele Clubului Politic al Femeilor 50/50 și ale Platformei pentru Egalitate de Gen. Potrivit lor, fenomenul violenței împotriva femeilor în politică, care reprezintă o formă a violenței în bază de gen, este în creștere.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea adjunctă Clubului Politic al Femeilor 50/50, Marina Marian, a menționat că pe 23 septembrie a avut loc conferința națională „Participarea Femeilor în Politică: provocări, bariere, oportunități”. Evenimentul a întrunit circa 100 de femei din diferite regiuni ale țării, candidate la alegerile locale. „Conferința a avut drept scop crearea unui forum de discuții, schimb de opinii, informații și experiență privind importanța participării femeilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local pentru a asigura o buna guvernare locală sensibilă la Dimensiunea de Gen și la nevoile tuturor cetățenilor și cetățencelor”, a notat Marina Marian.

Nina Lozinschi-Sutac, secretara generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că mesajul transmis astăzi este cel formulat ca urmare a conferinței naționale, prin asumarea unui angajament de menținere a reprezentării echitabile a femeilor în procesul decizional, inclusiv la nivel local. Și anume, campania electorală trebuie să fie corectă, echitabilă, non-discriminatorie, fără sexism.

Valentina Bodrug, președintă Gender-Centru, a menționat că de fiecare în parte – femeie, bărbat, tânăr sau tânără – depinde soarta țării. „Cerem Instituțiilor statului responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor locale să se asigure de implementarea cadrului legal cu privire la cota de gen și plasarea paritară în lista de candidați/candidate sau la fiecare cinci candidate să fie trei persoane de un gen și două persoane de alt gen”, a notat Valentina Bodrug.

„Un moment foarte important este sancționarea partidelor politice, candidaților, candidatelor care utilizează discurs de ură, sexist și instigator la discriminare. Este foarte importantă înăsprirea sancțiunilor pentru funcționarii cu funcții publice în cazuri de abuz de serviciu”, a declarat președinta Gender-Centru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.