Circa 1000 infracţiuni au fost comise în primele 6 luni ale anului curent de către minori
Circa 1000 infracţiuni au fost comise în primele 6 luni ale anului curent de către minori sau cu participarea acestora. Procuratura Generală susţine că, preponderent, minorii se dedau la sustragerea produselor alimentare şi altor bunuri materiale.
Angajaţii Direcţiei Ordinea Publică a Ministerului Afacerilor Interne susţin că şomajul, abandonul şcolar şi consumul de băuturi alcoolice şi droguri sunt asociate în mod direct cu numărul tot mai mare de adolescenţi, aflaţi în conflict cu legea. Factorii care îi expun pe minori unui risc mărit de delicvenţă juvenilă sunt lipsa de supraveghere din partea părinţilor plecaţi peste hotare, lipsa de surse de existenţă, vagabondajul, cerşitul. În anul 2005, poliţia a înregistrat 2031 infracţiuni comise de către minori şi cu participarea lor, inclusiv 1956 de infracţiuni grave.
În perioada de referinţă, pentru diferite contravenţii administrative s-au întocmit asupra părinţilor minorilor implicaţi în comiterea contravenţiilor 31762 procese verbale. Inspectorii pentru minori şi moravuri ai comisariatelor de poliţie au depistat şi luat la evidenţă profilactică 2898 minori delicvenţi şi 708 familii dezorganizate. La moment, la evidenţa organelor de poliţie se află 5920 minori delicvenţi, dintre care 632 condamnaţi condiţional şi 1740 familii cu probleme.
În acelaşi timp, Procuratura Generală susţine că în activitatea organelor de poliţie se admit multiple încălcări şi abuzuri la reţinerea, arestarea şi detenţia minorilor, bănuiţi de comiterea infracţiunilor. Mai mult, Procuratura Generală afirmă că nerespectarea prevederilor legale la reţinerea sau arestarea minorilor, ignorarea rigorilor internaţionale şi naţionale care stipulează că aplicarea măsurii de constrângere faţă de minori constituie o excepţie şi poate fi stabilită doar dacă este imposibilă aplicarea unei alte măsuri de alternativă, generează privarea copilului de libertate în mod ilegal şi arbitrar.