Cinci milioane de euro pentru achiziţionarea locomotivelor

ÎS Calea Ferată din Moldova va primi cinci milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru achiziţionarea locomotivelor. Acordul de grant dintre Republica Moldova şi BERD, acordat din Fondul de Investiţii pentru Vecinătate (FIV), a fost ratificat vineri, 25 martie, în plenul Parlamentului, transmite IPN.
 
Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Serghei Bucătaru, care a prezentat proiectul, a menţionat că grantul este acordat Republicii Moldova pentru co-finanţarea achiziţionării a 10 locomotive de magistrală. Potrivit lui, aceste locomotive sunt vital necesare întreprinderii. Achiziţionarea lor va diminua preţurile la serviciile prestate de Calea Ferată, ceea ce va contribui la competitivitatea întreprinderii. De asemenea, cele cinci milioane vor contribui la eficienţa energetică la Calea Ferată şi la monitorizarea consumului de combustibil al locomotivelor existente.

Potrivit lui Serghei Bucătaru, în prezent costurile ridicate pentru serviciile prestate de CFM sunt generate de faptul că practic toate locomotivele sunt au termenul de exploatare expirat. Astfel, din cele 125 de locomotive existente, doar trei nu au termenul de exploatare expirat. Majoritatea dintre acestea au câte 35-40 de ani de funcţiune. În aceste condiţii, costurile anuale de întreţinere şi reparaţie depăşesc suma de 150 de milioane de lei.

Acordul de grant a fost semnat la 10 noiembrie 2015. Împrumutul este acordat pentru 15 ani cu o perioadă de graţie de 3 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.