Cinci aziluri din țară pentru animale fără stăpân au beneficiat de ajutor în cadrul proiectului „Ajută micii noștri prieteni”, finanțat de Uniunea Europeană. Este vorba despre hrană uscată, medicamente sau îmbunătățirea dotărilor existente, astfel încât animalele fără adăpost aduse acolo să beneficieze de condiții mai bune.
Într-o conferință de presă la IPN, Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu, a declarat că suportul a fost acordat pentru cinci aziluri selectate în bază de concurs. Acesta a presupus și furnizarea unor servicii veterinare îmbunătățite. Este vorba despre sterilizare sau îngrijire medicală.
Irina Iacovenco, președinta asociației „Jiva” și organizatoarea azilului pentru animale fără stăpân „Barbos”, a declarat că îngrijește de mai mulți ani de animalele fără adăpost. Azilul s-a organizat spontan din necesitatea de adăposti animale. Azilul rapid a devenit supraaglomerat. E nevoie să fie îmbunătățite serviciile, dar și să fie promovată adopția animalelor.
„Cea mai mare problemă a azilurilor este neajunsul de hrană, voliere, vaccinuri etc. De asta le suntem recunoscători implementatorilor proiectului pentru ajutor. Acum am elaborat un concept pentru adopție. Urmează să primim voliere. Vom dezvolta acest mecanism. De asemenea, am primit hrană pentru animale și acest ajutor este substanțial pentru noi”, a mai spus Irina Iacovenco.
Anastasia Radu de la Centrul Național de Mediu a accentuat că adopția animalelor trebuie să fie un proces conștient și responsabil. „Sunt trei întrebări la care trebuie să vă răspundeți foarte sincer: o să pot să hrănesc eu acest animal zilnic, de câteva ori? O să pot plimba zilnic acest animal pentru a-i asigura necesitățile? Am să-l pot lua în călătorii sau am pe cineva în grija cui să-l las? Dacă aveți cel puțin un „nu”, mai bine renunțați, pentru că un animal nu este o jucărie. Sunt emoții pozitive enorme, dar și responsabilități mari. Dacă sunteți pregătiți, vă îndemn să adoptați un animal”, a mai spus Anastasia Radu.
În cadrul proiectului „Ajută micii noștri prieteni”, experții au elaborat un proiect care ar veni să protejeze animalele, inclusiv în ceea ce ține de întreținerea, înmulțirea, vinderea, transportarea animalelor. Proiectul, pe care experții și-l doresc lege, urmează să prevină, dar și să pedepsească cruzimea față de animale. Un alt aspect prevăzut în proiect se referă la întreținerea și ținerea la evidență a animalelor fără stăpân.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.