Cibotaru: Parteneriatul Moldovei cu NATO s-a amplificat după invazia rusă în Ucraina

Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO s-a amplificat în ultimii doi ani, după invazia Federației Ruse în Ucraina. Pe baza instrumentelor existente, au fost adăugate noi proiecte. 18 proiecte sunt în derulare în cadrul celui mai mare program, programul de consolidare a capacităților de apărare și securitate al Republicii Moldova. Sunt incluse proiecte noi, care se referă la combaterea dezinformării și a propagandei, precum și la dezvoltarea forțelor armate. Toate aceste detalii le-a declarat pentru IPN ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, transmite IPN.

Potrivit lui Viorel Cibotaru, suportul NATO pentru întărirea armatei Republicii Moldova se realizează printr-un program de cooperare ce include 18 proiecte active, cu un buget total de peste 100 de milioane de dolari. Proiectele sunt preconizate pentru perioade diferite, în funcție de posibilitățile de acumulare a resurselor necesare. Aceste proiecte vor fi finalizate într-o perioadă de timp și vor contribui la reevaluarea și identificarea altor nevoi, a menționat diplomatul.

Au apărut și instrumente noi, inclusiv programul de reziliență, pe care Republica Moldova îl implementează în prezent și mai sunt în desfășurare noi instrumente pentru combaterea atacurilor cibernetice.

Viorel Cibotaru a subliniat că s-au încheiat negocierile unui nou instrument mai eficient de cooperare, - Planul adaptat de Parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică. După ce va fi aprobat de Guvern, acesta va intra în vigoare pentru perioada anilor 2025-2028. Acest plan include atât obiective de cooperare, cât și proiecte specifice, și va reprezenta un instrument unic de cooperare cu NATO.

Referitor la Planul de creștere a rezilienței, Viorel Cibotaru a remarcat că acesta se bazează pe șapte principii și domenii: energia, administrarea localităților, infrastructura, securitatea cibernetică, migrarea și consolidarea hotarelor. „Nu are legătură directă cu armata națională, dar se referă la societate, toate tipurile de securitate cu care se confruntă societatea, iar scopul este de a consolida capacitățile guvernului de a asigura securitatea cetățeanului în aceste domenii”, a spus diplomatul.

Viorel Cibotaru a subliniat că, în prezent, în cadrul Alianței nu există nicio discuție cu privire la o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO. Totodată, diplomatul spune că procesul de aderare la UE este coroborat cu parteneriatul Republicii Moldova cu NATO, car vine de la faptul că Alianța Nord-Atlantică dezvoltă un parteneriat eficient cu Uniunea Europeană, oferind sprijin țărilor partenere aflate în dificultate. Cibotaru a remarcat că aderarea Republicii Moldova la UE nu este sub nicio formă condiționată de aderarea la NATO.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.