Chișinăul substituie responsabilitatea cu așteptări față de UE, opinie

Stabilitatea guvernării de la Chișinău rămâne a fi direct proporțională cu nivelul sprijinului politic, dar și financiar, pe care partenerii de dezvoltare, în particular UE, sunt disponibili să-l ofere, scrie politologul Dionis Cenușă în noul articol de opinie semnat pentru IPN.

În opinia lui Cenușă, actuala guvernare este percepută de către publicul moldovenesc anume prin calitatea reformelor, iar majoritatea absolută a reformelor rezultă din felul cum Acordul de Asociere este transpus.

Politologul evidențiază faptul că autoritățile moldovenești au cerut la Bruxelles sprijinul politic și financiar de la UE pentru derularea reformelor. El consideră că asemenea tip de mesaje conține riscuri ascunse pentru imaginea și credibilitatea UE, deoarece ar substitui rolul voinței politice interne indispensabile la realizarea practică a reformelor cu așteptări din partea UE.

Opinia publică este indusă în eroare, fiind create așteptări mai degrabă față de UE decât față de guvernare, unica responsabilă pentru actul guvernării și, deci, pentru calitatea reformelor ce sunt produse, scrie Dionis Cenușă.

El concluzionează că asistența oferită de UE nu trebuie să substituie sub nicio formă obligația autorităților de a valorifica reformele și a le folosi ca modalități de a produce venituri adiționale pentru bugetul de stat.

Politologul afirmă că autoritățile ar putea obține venituri, în urma reformelor, prin aplicarea corectă a politicilor anticorupție, precum şi prin gestionarea mai bună a banului și patrimoniului public.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.