Chișinăul propune achitarea a 8,6 milioane de dolari datorii față de Gazprom

Auditul a arătat că la sfârșitul lunii martie 2022 datoria SA „Moldovagaz”  față de concernul rus „Gazprom” a constituit 709 milioane de dolari. Însă, cea mai mare parte din această datorie fie nu este executabilă, fie nu a putut fi confirmată prin acte. Același audit a confirmat posibilitatea ca și „Moldovagaz” să inițieze o serie de acțiuni împotriva „Gazprom”-ului cu pretenții financiare. Potrivit ministrului energiei, Victor Parlicov, Chișinăul propune achitarea sumei de 8,6 milioane de dolari, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Victor Parlicov a declarat că auditorii au solicitat de la „Moldovagaz” și de la „Gazprom” acte care confirmă existența unor datorii, însă acestea nu au fost prezentate. Este vorba despre datorii nejustificate prin acte în mărime de 276 de milioane din cele 709 milioane de dolari.

„Și partea moldovenească, și SA „Moldovagaz” are temei, conform rezultatelor auditului, să înainteze anumite pretenții financiare față de „Gazprom”. Auditul menționează expres câteva elemente. 1. Modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova. Auditorii statuează că există temei pentru a înainta o pretenție de circa 160 de milioane de dolari. Și 2. Este vorba despre neexecutarea de către „Gazprom” în toamna anului trecut, în iarna anului acesta a obligațiilor sale cu privire la volumele de gaze livrate. Dacă țineți minte, în octombrie 2022, „Gazprom” a limitat unilateral, contrar prevederilor contractului, volumele de gaze pe care le-a livrat în Republica Moldova”, a precizat ministrul energiei.

Potrivit lui, auditul s-a referit și la „o istorie mai veche” legată de modalitatea de constituire  a „Moldovagaz”, și anume modul în care a fost evaluată contribuția Republicii Moldova cu active în această cotă. Și cât de fapt trebuia să fie cota Guvernului Republicii Moldova sau datoria care să fie casată de „Gazprom”. Asta nu este parte a subiectului de datorii, dar este la fel un subiect care a fost menționat în audit”, a menționat Victor Parlicov.

Astfel, se propune ca SA „Moldovagaz” să achite 8,6 milioane de dolari, iar ca urmare subiectul datoriilor să fie închis, iar datoria soluționată. „Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către „Gazprom”. Așteptăm reacția, pentru că urmează niște proceduri. Acest raport, rezultatele lui urmează să fie aprobate în Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz”. Aceasta este poziția Guvernului Republicii Moldova și este ceea ce am înaintat noi ca propunere”, mai spune ministrul.

El admite ca rezultatele auditului să nu fie aprobate în condițiile în care compania rusească „Gazprom” controlează circa 63% din capitalul SA „Moldovagaz”. Însă, potrivit ministrului, auditul servește o bază pentru Republica Moldova, atunci când își formulează o poziție vizavi de datoriile invocate de concernul rusesc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.