Chișinăul împrumută gaz regiunii transnistrene

Chișinăul a decis să acorde cu împrumut gaze naturale pentru regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, care a precizat că astăzi urmează să fie aprobat împrumutul de trei milioane de metri cubi de gaze pentru a menține presiunea în sistem, transmite IPN.

Potrivit premierului, soluția a fost coordonată cu Comisia Europeană, iar scopul ei este de a pune capăt imediat crizei umanitare din stânga Nistrului.

Dorin Recean a menționat că pachetul de sprijin al UE are trei componente, iar prima se referă la intervenția imediată.

„Și asta înseamnă că astăzi va fi aprobat un împrumut de trei milioane de metri cubi de gaze pentru stânga Nistrului, în așa fel încât să poată să fie menținută presiunea în sistemul de gaze naturale”, a declarat șeful executivului într-o conferință de presă.

Acest lucru ne va da un răgaz de până la 31 ianuarie 2025. „Comisia Europeană s-a angajat să fie parte a acestui pachet de grant, care urmează să fie oferit de către UE, în cazul în care cei din stânga Nistrului vor accepta. Dacă cei din stânga Nistrului nu vor accepta, atunci vor trebuie să recupereze aceste trei milioane de metri cubi de gaze sau să-l plătească”, a precizat Dorin Recean.

Cea de-a doua componentă a pachetului de sprijin din partea UE presupune intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie. „În acest sens UE oferă un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea volumelor de gaze naturale pentru această perioadă pentru a produce energie electrică pentru malul drept la costurile anti-criză și să asigure și consumul pentru malul stâng al Nistrului de gaze naturale și producere de energie electrică”, a explicat premierul.

Cea de-a treia componentă conține un program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani. Este vorba despre investițiile necesare atât în producerea, cât și în distribuirea energiei electrice, dar și despre măsuri pentru reducerea tarifelor la energie electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Potrivit premierului, acest program complex urmează să fie definitivat în următoarele trei săptămâni.

„Soluția pe care o propunem astăzi împreună cu UE este încă o dovadă a prieteniei și a intenției reale de ajutor din partea Uniunii Europene și statelor membre... Soluția demonstrează încă o dată angajamentul UE pentru sprijinirea dezvoltării reale a bunăstării în Republica Moldova”, a mai spus șeful executivului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.