Chişinăul ar putea rămâne şi în continuare singura capitală europeană fără un Muzeu al Satului
Chişinăul ar putea rămâne şi în continuare singura capitală europeană fără un Muzeu al Satului. Asta în cazul în care
tentativele de a prelua terenul destinat acestuia vor avea finalitate, susţine directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN), Mihai Ursu.
În cadrul şedinţei operative de azi a Primăriei, primarul interimar Vasile Ursu a solicitat sistarea accesului pe teritoriul Muzeului Satului şi preluarea în gestiune a terenului de către autorităţile locale. Primarul interimar a criticat dur modul de gestionare a pământului destinat Muzeului Satului, afirmând că zilnic, actualii gestionari ai terenului „pun în buzunar” cel puţin 150 de mii de lei. El susţine că serviciile prestate actualmente pe teritoriul Muzeului Satului pot fi asigurate şi de autorităţile locale, cerând Direcţiei Funciare şi Asociaţiei Spaţiilor Verzi să identifice cui aparţine pământul şi ce posibilităţi de a-l transmite în gestiunea autorităţilor locale există.
Solicitat de Info-Prim Neo, directorul MNEIN Mihai Ursu declară că, timp de trei ani, s-au întreprins mai multe încercări de a prelua cele 130 de hectare de pământ de la Porţile oraşului, destinate Muzeului Satului. Acum un an, la cel mai înalt nivel s-a decis implemetarea Programului naţional de construcţie a Muzeului Satului, dar pentru realizarea proiectului nu a fost alocat nici un ban. Numeroasele adresări către Guvern şi Primăria capitalei au rămas fără răspuns, deşi nu o dată reprezentanţii acestora şi-au declarat sprijinul proiectului, spune Mihai Ursu.
În lipsa surselor financiare şi a statelor de personal şi cu speranţa de a acumula bani pentru începerea construcţiei, Muzeul a fost nevoit să încheie un contract cu Clubul de golf din R. Moldova, stipulând, printr-o clauză, obligativitatea acestuia de a întreţine teritoriul şi de a se implica în lucrările de construcţie.
Mihai Ursu consideră că şi declaraţiile primarului interimar se înscriu în scenariul de preluare a terenului de anumite cercuri de interese. El s-a arătat nedumerit că Vasile Ursu critică situaţia creată fără să spună un cuvânt că chiar el, fiind încă viceprimar, a promis susţinerea totală pentru implementarea proiectului Muzeului Satului.
Totodată, Mihai Ursu a respins afirmaţiile primarului interimar despre neregulile înregistrate, specificând că, cel puţin în ultimele 8 luni, Muzeul nu a fost amendat nici o dată de serviciile ecologice.