Chișinăul a găzduit Zilele Americii

Zilele Americii au fost organizate la Chișinău. În zona Info Point vizitatorii au primit un pașaport cu activitățile pe care trebuie să le parcurgă, iar cei care au ajuns la final au putut să guste gratuit din mâncarea americană prezentată de organizatori. Au fost amenajate mai multe corturi informaționale dedicate proiectelor finanțate cu susținerea poporului american. Printre invitați a fost și premierul Dorin Recean, transmite IPN.

„Este indiscutabil că Statele Unite, prin programele de ajutor și asistență, sunt prezente în absolut orice domeniu al vieții sociale, economice, instituționale din  Republica Moldova. Vreau să mulțumesc poporului american și Guvernului american pentru această asistență. Mă bucur foarte mult că noi avem această prietenie care trebuie să facă lumea mai bună și mai unită”, a afirmat prim-ministrul Dorin Recean.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a declarat că Zilele Americii au scopul de a prezenta o mică parte din cultura Statelor Unite. „Suntem bucuroși să împărtășim cu voi mâncarea, muzica, sportul și filme americane. De la independența Moldovei, Statele Unite au investit peste 2 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe moldoveni să-și construiască un viitor democratic, prosper și sigur. Agresiunea Rusiei în Ucraina este o provocare fără precedent, iar integrarea europeană este o oportunitate majoră pentru Moldova și noi suntem aici pentru a vă ajuta în toate modurile posibile”, a spus diplomatul.

Valeria Butorina, stagiară la National Center for State Courts sucursala Chișinău, a relatat despre inițiativa de elaborare a cursului de cercetare, scriere și argumentare juridică pentru toate facultățile de drept din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat în anul 2021 cu suportul Biroului Justiție Penală și Aplecarea Legii al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În anul academic 2022-2023, cursul este predat la USM, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Academia „Ștefan cel Mare”. „În cadrul prelegerilor studenții de la facultățile de drept dezvoltă abilitățile de scriere, cercetare și analiză juridică. De exemplu, la USM acest curs este disciplină opțională împărțită pe semestre, nu este ca un curs integral care trebuie să fie trecut obligatoriu de toți care au optat pentru această disciplină de cercetare, scriere și argumentare juridică. Ei primesc nu numai cunoștințe teoretice, dar și practice”, a precizat Valeria Butorina.

Un alt proiect american este American Councils (Consiliile americane pentru învățământ internațional). Doina Stati, coordonator al programului Professional Fellows Program în Moldova și asistent Flex Moldova, a menționat că American Councils este una dintre cele mai de succese instituții din lume și națiunile lucrează cu consiliile americane prin schimb cultural, instruire lingvistică și dezvoltare profesională. „Administrăm mai multe programe, precum Flex Moldova, un program de schimb academic și cultural pentru liceenii din Republica Moldova. Aplicările pentru program se deschid începând cu luna august. Mai avem programe ca Professional Fellows, un program destinat tinerilor care activează în domenii precum guvernare și societate. Acest program se deschide din luna noiembrie. Avem o comunitate foarte frumoasă de absolvenți. Absolvenții revin din State inspirați, îmbogățiți cultural și academic, și implementează în Moldova diferite programe și proiecte”, a spus Doina Stati.

Zilele Americii în Republica Moldova sunt la a treia ediție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.