Chișinăuienii vor fi chestionați pe subiectul unirii cu România

Centrul Social-Politic European anunță declanșarea unor studii sociologice pentru a măsura proporția cetățenilor cu drept de vot care se poziționează favorabil, respectiv nefavorabil, față de subiectul unirii Republicii Moldova cu România. Întrebarea va fi una închisă, cu două variante posibile de răspuns: ,,DA” sau „NU”.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, a invitat să se implice în acest proiect și partidele politice, prin informarea corectă a susținătorilor lor. Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în municipiul Chișinău, și va cuprinde întreaga populație a municipiului. O rețea de operatori va chestiona cetățenii, mergând din ușă în ușă. În paralel, începând cu 1 aprilie, doritorii, persoane cu reședința în municipiul Chișinău, vor putea să-și exprime opțiunea, pe baza buletinului de identitate, la corturile amplasate în toate sectoarele capitalei, dar și online, prin intermediul platformei www.decid.md. Datele preliminare vor putea fi văzute în timp real.

Pentru informarea cetățenilor despre aceste inițiative, vor fi distribuite pliante, vor fi amplasate bannere și panouri publicitare în intersecțiile din oraș, la stațiile de așteptate a transportului public și alte locuri aglomerate, vor fi difuzate spoturi la TV și radio.

Pentru a evita polarizarea celor două tabere, toți actorii implicați în discuții unilaterale pe tema unirii sunt invitați pe o platformă neutră, unde atât tabără Pro, cât și cea Contra pot să-și exprime democratic opiniile și argumentele. Din a doua jumătate a lunii aprilie, cercetarea va continua cu o serie de studii cantitative și calitative de tip sondaj. De data aceasta, bazate pe eșantioane reprezentative și focus-grupuri.

Expertul independent și doctorul în sociologie Andrei Dumbrăveanu a menționat că prin apelul adresat partidelor politice, de implicare în respectivul exercițiu, se vrea să se vadă maturitatea și evoluția culturii politice. „Dorim să vedem argumente de forță și nu forță de argumente. Dorim să vedem felul cum oamenii au înțeles și unele partide au înțeles evoluția vieții sociale, economice în Republica Moldova timp de mai bine de 25 de ani de independență și suveranitate”, a adăugat Andrei Dumbrăveanu.

Centrul Social-Politic European se declară o organizație necomercială, apolitică, care susține și promovează inițiativele de dezvoltare și îmbunătățire a situației social-economice și politice pe teritoriul tării.

  • gheorghe costandachi despre proiectul lansat de centrulpolitic social european.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.