Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este un motiv de mândrie pentru Republica Moldova. De această părere este Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA, fost deputat, ex-președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Adunarea Națională din 21 mai - mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”, organizată de IPN.

„Acest eveniment este motiv de mândrie. Nu știu dacă în altă situație s-ar fi întâmplat așa ceva. Dar atunci când zeci de șefi de state civilizate vin la tine în ospeție este un lucru foarte important. Sunt convins că impactul pozitiv va fi unul destul de puternic pentru dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova, dar cu o condiție. Guvernarea trebuie să înțeleagă că nu sunt unicii în acest spațiu care pot decide soarta Republicii Moldova, ci o pot face doar împreună cu cetățenii, acceptând că sunt și alte păreri în societate. Nu există o altă cale decât de a da un impuls deosebit Republicii Moldova, decât consolidarea societății și asta e responsabilitatea președintelui țării, dar și a guvernării per ansamblu”, a declarat Moțpan.

Referindu-se la riscurile de securitate și maniera în care Republica Moldova poate ține sub control situația, Chiril Moțpan a declarat că în perspectiva zilei de 1 iunie este sigur că fiecare stat își va trimite echipe ale serviciilor de inteligență, care se vor implica în organizarea securității. „Sunt un șir de acțiuni de prevenire ale SIS și MAI care se produc până la eveniment, care ar trebui să producă efectul bunei desfășurări a acestui eveniment”, a spus el.

Chiril Moțpan îndeamnă autoritățile să fie vigilente la situația din UTA Găgăuzia, el sugerează că „elementele pro-ruse care au tulburat apele” nu ar sta indiferente. „Trebuie să pornim de la premisa că riscuri de securitate există, dar vreau să cred că guvernarea are suficientă capacitate să țină situația sub control. Sunt destul de sigur că lucrurile se vor desfășura în mod normal. Și populația se va implica. Eu, noi nu vom sta cu ochii închiși și mâinile în buzunar, dacă vor fi încercări de destabilizare a situației, la fel ca și alte persoane, cum ar fi militari, veteranii de la Nistru ș.a. Evenimentul este unul de împăcare a societății, așa trebuie să-l înțelegem”, a mai adăugat fostul deputat.

Cât privește așteptările de la Summitul Comunității Politice Europene, Chiril Moțpan și-a exprimat speranța că rezultatele nu se vor lăsa prea mult așteptate. „Sper să fie un impact asupra dezvoltării de mai departe a Republicii Moldova. Să nu uităm însă că toate aceste lucruri trebuie să meargă împreună: dezvoltarea economică, îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor ș.a. Investițiile europene trebuie să se resimtă în casa și pe masa fiecărui cetățean”, spune Chiril Moțpan.

Dezbaterea publică cu genericul „Adunarea Națională din 21 mai - mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”  s-a desfășurat în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE