Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg preşedintele

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi, 1 noiembrie, la urne pentru a alege preşedintele ţării pentru următorul mandat de patru ani. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, transmite IPN

Pentru alegerile prezidențiale au fost constituite 2 143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare sunt pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții – pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. În total au fost
tipărite 3 milioane 490 de mii de buletine de vot.

Pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii pot vota la alegerile prezidențiale cu buletinul de identitate și fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința pe teritoriul secției de votare. De asemenea, pot vota cu buletinul de identitate provizoriu, eliberat de centrele multifuncționale ale ASP, care activează și în ziua alegerilor, de la 07.00 până la 21.00. Dreptul la vot poate fi exercitat și cu legitimația de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, votul poate fi exercitat cu pașaportul de cetățean al Republicii Moldova, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, livretul de marinar. Peste hotare, votul este permis și cu pașaportul expirat.


Alegătorii vor aplica ștampila „Votat” în dreptul unuia din cei opt candidaţi, înscriși în buletinul de vot în următoarea ordine:

Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi;
Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase;
Candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu;
Candidatul independent Igor Dodon;
Candidatul Partidului Politic Șor, Violeta Ivanov;
Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu;
Candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu;
Candidatul Blocului Electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă.

Scrutinul este monitorizat de peste 1800 de observatori naționali și peste 300 de observatori internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală.


În contextul situaţiei pandemice, alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile personale și vor purta măști în spațiile închise. Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecții respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri în acest sens până în ziua votării, ora 15.00. Dacă votarea la locul aflării nu este posibilă, dar persoana prezintă semne de boală, va putea vota la secția de votare, având trecere prioritară la cabina de vot și contact minim cu membrii biroului electoral. După plecarea persoanei, încăperea se va dezinfecta.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.