Cetățenii pot depune sesizări privind cumpărarea alegătorilor pe alegeri.md

Cetățenii care sunt martori ai acțiunilor de cumpărare a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sau ai altor încălcări electorale pot depune o sesizare pe site-ul alegeri.md, a anunțat astăzi Elena Prohnițchi, manager de program la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, la o conferință de presă de la IPN.

Persoana care este martorul unei fraude electorale, atât în ziua alegerilor, cât și în zilele până la scrutin, este îndemnată să documenteze cazul prin poze, înregistrări audio/video, înscrisuri, documente, declarații ale altor martori, să completeze formularul pe alegeri.md, compartimentul „Semnalează încălcarea” (în partea dreaptă a site-ului) și să-l expedieze.

Informația va ajunge pe adresa Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, care va completa sesizarea și o va expedia în atenția organelor competente, indicând în copie adresa de e-mail a autorului sesizării. ADEPT nu este organul abilitat să soluționeze problemele sesizate, organizația oferă doar asistență consultativă alegătorilor. Sesizările anonime sau cele depuse fără indicarea adresei poștale sau electronice a autorului sesizării nu sunt examinate, a specificat Elena Prohnițchi.

Potrivit managerului de program de la ADEPT, autoritatea publică este obligată să primească și să înregistreze imediat sesizarea primită prin e-mail și să comunice în cel mult două zile, tot prin e-mail, numărul de înregistrare al sesizării. Autoritățile electorale sunt obligate să examineze sesizarea și să dea răspuns în decursul a trei zile de la data primirii ei, dar nu mai târziu de ziua alegerilor.


Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT a menționat că, potrivit rezultatelor ultimelor sondaje, numărul cetățenilor care nu au decis ce partid să voteze a scăzut cu 7 la sută. În prezent 23 la sută dintre cetățenii cu drept de vot sunt indeciși. Pe site-ul alegeri.md cetățenii vor găsi informații detaliate despre candidații la funcția de deputat, inclusiv migrația unor candidați de la un partid la altul.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.