Cetățeni pentru Europa: Fiecare trebuie să se implice pentru viitorul european al țării

Republica Moldova se află într-un moment crucial pentru viitorul său. Drumul de la semnarea primului document strategic de relații cu Uniunii Europeană și până la lansarea negocierilor de aderare a fost prea lung, de 20 de ani. Și în condițiile unui război informațional, viitorul european nu poate fi lăsat pe seama unor dezbateri și competiții politice, ci este nevoie de implicarea fiecărui cetățean. O spun reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, fondată de mai multe personalități din diverse domenii. Ei îndeamnă cetățenii să se alături inițiativei indiferent de meserie, indiferent de comunitatea în care trăiesc, indiferent de limba pe care o vorbesc, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, unul dintre fondatorii inițiativei, a declarat că, acum 20 de ani, Republica Moldova a semnat Planul de acțiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană, care specifica nu doar direcția țării, dar și transformările pentru care Moldova și-a asumat angajamentul să le realizeze pentru a se apropia de standardele UE. Și astăzi, după 20 de ani, Moldova a ajuns într-un moment frumos, când încep negocierile de aderare. „Pe mine personal mă încearcă sentimente diferite, inclusiv de mâhnire că ne-a luat tocmai 20 de ani ca să ajungem aici. 20 de ani cu mulți pași înainte, dar și cu mulți pași înapoi, 20 de ani de separare de familie, 20 de ani de proteste, multe partide, multe guverne. 20 de ani de multă suferință, dar totuși suntem aici, pe ultima 100 de metri, și de noi depinde ce vom face mai departe”, susține Vadim Pistrinciuc.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, când ideea de țară de a deveni parte a UE este bombardată zilnic de fake-uri și manipulări, este foarte important ca subiectul viitorului european să nu fie lăsat doar la discreția politicului. „Este foarte important ca fiecare cetățean căruia îi pasă de viitorul acestei țări să nu fie indiferent față de tot felul de falsuri. Să încercăm să ne implicăm, să fim voluntari să discutăm cu alți oameni, să discutăm pe rețelele de socializare, să încercăm să spargem aceste tipare false, să oprim acest război informațional. Să comunicăm cu cetățenii noștri care au nevoie de o părere corectă, echilibrată și care au nevoie să cunoască adevărul”, a notat directorul IPIS.

Ludmila Roșca, formator la Institutul de Administrație Publică al Universității de Stat din Moldova, a declarat că, acum 20 de ani, s-a implicat în promovarea valorilor europene în instituțiile de învățământ, inclusiv superior. În comunitatea internațională și în spațiul european al educației a văzut un tip nou de relații între cadrele didactice, cele de cercetare. Aceasta după ce a fost în mai multe mobilități în cadrul programului Erasmus+. Toate acestea au determinat-o continuu să vadă semnificația integrării europene și a programelor de instruire și educație. „Dragi colegi, știm cu toții că rolul profesorului în societatea contemporană este mult mai mare decât a transmite cunoștințe. Ei, prin tot ce fac, inclusiv activități extracurriculare, educă societatea, promovează un set de valori. Vă rog mult să vă implicați în această activitate civică și să le explicați compatrioților noștri ce avantaje avem integrându-ne în Uniunea Europeană”, a spus Ludmila Roșca.

Directoarea executivă a Centrului Media pentru Tineri, Veronica Boboc, spune că vrea să contribuie la dezvoltarea țării prin informarea cetățenilor. „Atât timp cât oamenii sunt informați și gândesc critic, este mai greu să-i prostești, să le induci starea de frică. Oamenii care sunt informați pot dialoga, pot lua decizii informate și, cu siguranță, pot aduce dezvoltarea acestei țări…Comunitatea Cetățeni Europeni și-a propus să informeze, să explice fără angajamente politice ce se întâmplă în țară și ce urmează să alegem în cadrul referendumului din 20 octombrie”, a precizat Veronica Boboc, care s-a alăturat inițiativei.

Dimitri Moruz, activist civic de la Cahul, a menționat că este foarte important să existe unitate, implicare, mobilizare pentru informarea cetățenilor, pentru a schimba viața spre bine.

Un alt fondator al inițiativei, președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa, a declarat că la o lună de la lansare, circa 360 de persoane s-au alăturat campaniei civice, dintre care 100 sunt reprezentanți ai diasporei. „Există câteva opțiuni de implicare. Vom merge în caravane prin localitățile din întreaga țară să vorbim cu cetățenii. Aparte, vom avea o campanie online. Dacă sunt cetățeni care se simt mai confortabil să contribuie prin a distribui conținut, a face postări, sunteți bineveniți alături de noi”, a mai spus Valeriu Pașa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.