Cetățeni din Drepcăuți se plâng că un agent economic le-a îngrădit accesul la terenuri

Mai mulți locuitori din satul Drepcăuți, raionul Briceni, se plâng că nu au acces la terenurile pentru care dețin titluri de proprietate și aceasta după ce cele peste 600 de hectare de teren agricol ar fi ocupate abuziv de către un agent economic. Oamenii, care au încercat să-și facă dreptate ani la rând, susțin că agentul economic este protejat de demnitari de stat, printre care și de un deputat al Partidului Democrat. Despre aceasta, localnicii din Drepcăuți au vorbit în cadrul unei conferințe de presă, susținute luni, 8 iulie, alături de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului a declarat că pământurile oamenilor au fost „preluate în arendă în mod abuziv” încă în 2012-2013, iar apoi nu au primit plata pentru arendă pentru doi ani 2014-2015. De atunci, oamenii au intrat în litigiu cu „antreprenorul protejat de PDM”. Au câștigat toate procese de judecată. Potrivit lui Alexandru Slusari, „chiar și justiția capturată nu a putut să nu le dea dreptate oamenilor” și, în septembrie 2018, Curtea de Apel emite o decizie definitivă privind dreptul acestor persoane asupra proprietății lor. Dar oamenii așa și nu au putut intrat în posesia pământurilor.

„Este strigător la cer ceea ce s-a întâmplat cu acești oameni. Este una din miile de scheme cu care s-a ocupat guvernarea precedentă. Toate aceste scheme vor fi deconspirate și diferite justiției independente. Încă nu avem justiție independentă, dar sper că în curând rezolvăm și această problemă”, a declarat deputatul.

Ana Gheciu s-a adresat – în numele a 300 de proprietari de cote de pământ și cote valorice din Drepcăuți – către Parlament, către președintele țării, către Guvern. „Noi, țăranii din satul Drepcăuți venim către dumneavoastră în speranța și cu încrederea că țara noastră, Moldova, are în sfârșit o guvernare cinstită, necoruptă, care declară că va activa în interesul cetățenilor, dar nu în interesul agenților economici sau al altor persoane legate de cumetrisem”, a declarat tânăra.

Ana Gheciu a mai spus că agentul economic a folosit pământurile gospodarilor fără a le plăti taxa de arendă pentru câțiva ani. Oamenii au reușit să obțină în instanța de judecată rezilierea contractelor de arendă și încasarea despăgubirilor pentru prejudiciile care le-au fost cauzate. Datoriile pe care le are agentul economic față de oameni se ridică la 50 de milioane de lei. Dar și astăzi oamenii nu au acces la proprietatea loc.

„În spatele acestor nelegiuiri este interesul de îmbogățire ilegală și deposedarea de proprietate a țăranilor de către un grup clandestin, condus de către deputata PDM, Violeta Ivanov, prin intermediul cuscrului său, a comisarului raionului, care îi este cumătru, precum șeful CNA Nord”, a mai spus  Ana Gheciu, care a vorbit în numele a 300 de proprietari de cote de pământ și cote valorice.

Oamenii solicită să li se facă dreptate, să li se întoarcă proprietatea care le aparține și să fie „stopate toate fărădelegile”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.