Certificatul de utilitate publică este necesar ONG-urilor, la momentul actual, doar în cazul în care organizaţia solicită un spaţiu în chirie de la autoritatea publică locală, pentru că în baza acestuia poate fi scutită de taxa de arendă. Subiectul a fost abordat în cadrul unor dezbateri publice organizate la IPN.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional ONG-urilor, Iuliana Cantaragiu, certificatul de utilitate este solicitat de la ONG-uri, nu şi de la cultele religioase. „Se discuta sau să fie modificată Legea cultelor pentru a introduce certificatul de utilitate publică şi în cazul lor, sau să fie scos în cazul ONG-urilor”, a menţionat Iuliana Cantaragiu.
Preşedintele Comisiei de Certificare pe lângă Ministerul Justiţiei, Ruslan Berzoi, a menţionat că nu solicită ONG-urilor să indice care este motivul pentru care solicită certificatul de utilitate publică. „Legea prevede care este beneficiul dobândirii unui asemenea certificat – asociaţia obştească, având acest certificat şi având statutul de utilitate publică, poate fi beneficiară a mai multor drepturi”, a menţionat Ruslan Berzoi. Un beneficiu menţionat este participarea la comenzi sociale pe care le organizează autorităţile statului, participarea la anumite concursuri care prevăd anumite finanţări de activitate etc.
Pe parcursul ultimelor 5 luni, Comisia a recepţionat 76 de dosare ale ONG-urilor dintre care 31 au primit refuz. Alte 45 de asociaţii obşteşti au primit certificatul. „Problema este că ONG-urile care înaintează cererea pentru certificatul de utilitate nu cunosc toate actele necesare, rigorile legii. Până la moment nu a fost contestată nicio decizie de a nu acorda certificatul de utilitate pentru că solicitanţii au înţeles dosarele nu corespund legii”, a declarat preşedintele Comisiei de Certificare.
Pentru a obţine certificatul de utilitate publică, ONG-urile trebuie să aibă o activitate nu mai mică de un an şi nu trebuie să aibă restanţe la bugetul de stat.