Cerere la Bruxelles: Scutire de taxa CO2 pentru energia livrată Moldovei

România și Republica Moldova s-au adresat Comisiei Europene cu o cerere comună de derogare temporară la obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, și exportată în Republica Moldova. Despre aceasta a menționat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, transmite IPN cu referire la presa română.

Informația a fost confirmată pentru IPN și de către reprezentanții Guvernului de la Chișinău.

Solicitarea vizează producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia. „Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul e mult mai mare, din cauza certificatelor de CO2”, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie, comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a mai spus ministrul energiei de la București.

Exceptarea de la plata certificatelor de carbon ar ajuta Guvernul Republicii Moldova să suporte această cheltuială, a notat oficialul român.

Traderul moldovean Energocom are deja încheiat un contract bilateral cu Nuclearelectrica, pentru livrare de energie la puterea de 100 MW, și, din ce a anunțat Chișinăul, se poartă în continuare discuții cu OMV Petrom, pentru a livra 100 MW de la centrala pe gaze de la Brazi, precum și cu Complexul Energetic Oltenia, pentru alți 100-200 MW de la termocentralele pe lignit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.