Centrul Municipal de Medicină Preventivă va înăspri controlul în grădiniţele din capitală
Centrul municipal de Medicină Preventivă a solicitat directorilor de grădiniţe din capitală să respecte regimul sanitaro-igienic în instituţii pentru a evita cazurile de boli infecţioase în rândul copiilor. Această chestiune a fost discutată miercuri, 22 noiembrie, în cadrul unei şedinţe de lucru cu managerii de grădiniţe, care s-a desfăşurat la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport.
În ultimii 3 ani, în 3 grădiniţe au fost înregistrate mai multe focare de salmoneloză şi dizenterie. Cazuri sporadice au fost înregistrate în mai multe instituţii. Ultimul a fost înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, la „Centrul copilului şi Educaţia în familie”. Potrivit medicului şef sanitar de stat al municipiului Chişinău, Iurie Pânzaru, cazurile de boli infecţioase au loc din cauza nerespectării regimului sanitaro-antiepidemic. Prepararea substanţelor dezinfectante este responsabilitatea lucrătorilor medicali şi nu a femeilor de serviciu, a spus Iurie Pânzaru.
Pe lângă bolile diareice acute, în grădiniţe mai sunt înregistrate cazuri de tuberculoză, pediculoză şi scabie. Potrivit lui Pânzaru, controalele matinale ale copiilor sunt obligatorii. Cadrele din grădiniţe la fel trebuie să fie supuse controalelor medicale.
Amenda minimală pentru nerespectarea regimului sanitaro-igienic în grădiniţe este de 2 mii de lei, iar cea maximă - de 20 de mii de lei. În ultimele 6 luni, Centrul Municipal de Medicină Preventivă a aplicat cel puţin 7 amenzi.
În capitală funcţionează 145 de grădiniţe în care lucrează peste 2500 de cadre didactice. Grădiniţele sunt frecventate de mai bine de 27 de mii de copii.