Celula de criză: cum reușesc autoritățile să asigure populația cu energie electrică

Pentru ziua de astăzi consumul de energie electrică în Republica Moldova este asigurat în totalitate. Potrivit Celulei de criză, după ce MGRES nu mai furnizează energie electrică malului drept, nici în prima zi a anului și nici astăzi nu a fost nevoie de activarea contractelor de avarie sau fluxuri neintenționate.

Pentru ziua de 1 ianuarie, cel mai mare import de energie consumată a fost asigurat din România, mai exact 49,27%. Rata de producere este asigurată, după cum urmează, de „Termoelectrica” - 30,37%, din energie regenerabilă - 12,42%, „CET-Nord”- 5,61%, întreprinderea de Stat „NHE Costești” - 1,46%, Centrala de la Cuciurgan - doar 0,5%, și Centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr - 0,37%.

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de ieri nu au fost înregistrate avarii sau incidente. Acum, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica” instalațiile de generare funcționează în regim normal.

Aferent malului stâng, acoperirea consumului urmează a fi efectuată de Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Din datele disponibile public, centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă de la 30 la 50 zile.

Pe 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.

Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.