Număr record de votanți peste hotare

În turul doi al alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 15 noiembrie, s-a atestat o mobilizare exemplară. Pentru prima dată, de la deschiderea secțiilor de votare în afara țării, s-a înregistrat un număr de votanți atât de impunător. În cele 139 de secții au votat peste 260 de mii de alegători. Informațiile au fost prezentate luni, 16 noiembrie, de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a spus că în mai multe secții de votare au existat nemulțumiri în rândul cetățenilor moldoveni și acestea au fost pe bună dreptate, pentru că unii alegători nu și-au putut exercita dreptul constituțional la vot. În opinia sa, această problemă trebuie să determine autoritățile să întreprindă măsuri ca să nu se mai repete situația. În șapte secții de votare, cele cinci mii de buletine de vot (număr maxim prevăzut de legislație) s-au epuizat cu mult timp înainte de încheierea procesului de vot.

Vladimir Șarban a mai spus și anterior au existat probleme cu privire la votul în străinătate și au fost alegeri în care concetățenii au votat pe foi. A fost majorat numărul de buletine de vot pentru o secție de peste hotare – de la trei la cinci mii de buletine. Însă și acest număr s-a dovedit a fi insuficient. În opinia sa, CEC trebuie să analizeze cum a avut loc procesul electoral, să identifice carențele și să întreprindă măsuri pentru a le înlătura.

Potrivit rezultatelor preliminare, după prelucrarea a 138 din 139 de procese verbale de peste hotare, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 92,95% din sufragii, iar candidatul independent Igor Dodon – 7,05%. Mai sunt așteptate doar rezultatele din secția de votare din Sacramento, SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.