Din august 2023 și până în iulie 2024, atât numărul, cât și ponderea proiectelor legislative inițiate de deputați a înregistrat o scădere comparativ cu perioada similară precedentă, constată Asociația Promo-LEX, care monitorizează procesul decizional în Parlament. Cap de listă atât prin numărul, cât și prin rata de promovare a proiectelor de lege sunt deputații partidului de guvernământ, transmite IPN.
Opoziția parlamentară, formată din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și deputați neafiliați, nu a reușit să promoveze niciun proiect de lege semnat exclusiv de membrii săi. Au existat însă situații în care proiectele opoziției au fost adoptate, acestea fiind comasate cu inițiativele majorității.
Cei mai activi deputați în calitate de autori și coautori din partea fracțiunii PAS sunt Igor Chiriac (19 proiecte), Veronica Roșca (18) și Lilian Carp (17). Tatiana Cunețchi, BCS, este singura reprezentantă a opoziției care figurează printre cei mai activi autori de proiecte de lege, semnând 12 inițiative.
Un aspect remarcat de Promo-LEX este numărul mare de proiecte individuale înregistrate de deputații PAS Alexandr Trubca (11 proiecte) și Olesea Stamate (7). În schimb, mai mulți deputați din fracțiunea BCS sau independenți nu au semnat niciun proiect de lege. În același timp, numărul inițiativelor legislative ale opoziției a scăzut semnificativ, comparativ cu începutul mandatului acestei legislaturi.
Analiza arată că în topul celor mai activi deputați care depun amendamente sunt la fel membrii fracțiunii PAS, cap de listă fiind Radu Marian. Singurul reprezentant al opoziției în acest top este Fiodor Gagauz.