CEC cere partidelor să nu inducă în eroare electoratul anunţând startul campaniei electorale
Campania electorală pentru alegerile din 2009 încă nu a început, atenţionează Comisia Electorală Centrală (CEC) şi cere formaţiunilor politice să nu inducă în eroare alegătorii anunţând startul campaniei, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu, a amintit luni, 6 octombrie, într-o conferinţă de presă că startul campaniei electorale se va da după ce Parlamentul va decide data desfăşurării alegerilor. Potrivit lui Eugeniu Ştirbu, această decizie va fi luată de către deputaţi până la plecarea în vacanţă, în prima jumătate a lunii ianuarie, sau după vacanţă, la finele lui februarie. În conformitate cu prevederile Codului electoral, pentru fiecare concurent electoral, campania începe la data înregistrării acestuia de către CEC şi se încheie la data excluderii lui din alegeri sau în ziua alegerilor, a menţionat preşedintele CEC.
CEC cere partidelor politice şi mişcărilor social-politice înregistrate la Ministerul Justiţiei să nu facă declaraţii premature, inducând astfel populaţia în eroare.
În acelaşi timp, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a recunoscut că CEC nu deţine pârghii pentru a penaliza partidele care „sfidează” prevederile Codului electoral. Monitorizarea activităţii partidelor este de competenţa Ministerului Justiţiei, susţin reprezentanţii CEC.
Iurie Ciocan a anunţat că CEC va fi „foarte perseverentă şi dură” în campania electorală. Derogările de la regulile de finanţare a campaniei electorale, în special finanţarea de peste hotare, vor fi temei pentru excluderea concurentului din cursa electorală. Deşi în campaniile precedente au fost depistate încălcări, CEC nu a cerut anterior excluderea candidaţilor pentru că nu le-a putut demonstra. CEC urmează să stabilească plafonul mijloacelor financiare pentru participarea în campania electorală. Fiecare partid va prezenta din două în două săptămâni rapoarte cu privire la finanţare şi cheltuieli.
Mandatul actualului Parlament expiră la 6 martie 2009. În conformitate cu Codul electoral, alegerile se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului. Data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Mandatul preşedintelui R. Moldova expiră la 8 aprilie. Potrivit legislaţiei, Parlamentul cu acelaşi mandat nu poate alege a doua oară preşedintele decât în cazul demisiei sale. La expirarea mandatului preşedintelui, interimatul va fi asigurat de către preşedintele Parlamentului.
La 27 septembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a anunţat în cadrul Congresului II PLDM că formaţiunea intră, începând cu această zi, în campania electorală.