Comisia Electorală Centrală a dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative și anume combaterea eficientă a corupției electorale și aspectele conexe acestuia, transmite IPN.
Potrivit membrei CEC, Rita Lefter-Simașco, ca urmare a analizării contextului actual al procesului electoral, CEC consideră necesar să se întărească măsurile legale pentru prevenirea și combaterea influențelor externe și ale grupurilor criminale autorizate asupra acestora.
Proiectul prevede sancționarea mai dură a acțiunilor săvârșite în interesul unui grup criminal organizat sau a unei organizații criminale, sau a celor finanțate din surse externe, în scopul de a determina alegătorii să-și exercite, sau să nu-și exercite drepturile electorale.
La fel, vizează prevenirea și combaterea fenomenului de corupție electorală în contextul implicării entităților naționale, ce poate submina integritatea procesului electoral. Potrivit CEC, măsura va contribui la asigurarea unui cadru legal mai robust pentru protejarea alegerilor de influențe ilegale, inclusiv externe, întărind transparența și corectitudinea acestora.
La fel, proiectul prevede instituirea unui temei suplimentar pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații în afara procesului penal, în cazul fenomenului corupției electorale, în cazul suspiciunilor cu privire la un pericol iminent de atentare împotriva securității naționale.
Proiectul de lege vizează intervenții și în Codul contravențional prin completarea art. 49 cu o modalitate normativă adițională si anume cu înregistrarea video a buletinului de vot completat, având în vedere că această faptă reprezintă una din modalitățile la care recurg alegatorii corupți pentru a face dovada exercitării dreptului la vot in favoare unui anumit concurent electoral.
Prin intervenția propusă se urmărește excluderea oricărei posibilități de presiune sau manipulare din partea persoanelor care solicită dovezi privind exercitarea dreptului de vot într-un fel sau altul, în urma coruperii alegătorilor.
Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați PAS.