Cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale este influența malignă din partea Rusiei, NDI

Cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale este influența malignă străină din partea Federației Ruse, inclusiv manipularea și interferența informațională străină, care implică în mod predominant atât propagarea informării false pe rețelele de socializare, cât și finanțarea ilegală aferentă. Este una dintre constatările Institutului Național Democrat pentru Afaceri Internaționale, care a încheiat Misiunea de evaluare preelectorală a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Totodată, delegația NDI avertizează că eforturile de combatere a influențelor străine maligne din Rusia nu trebuie să submineze principiile alegerilor credibile, incluzând schimbul liber și deschis de idei.

„Propagarea informării false pe rețelele de socializare, cât și finanțarea ilegală aferentă sunt intenționate în primul rând să influențeze ilegal rezultatele referendumului constituțional, precum și ale alegerilor prezidențiale. Agențiile guvernamentale și Comisia Electorală Centrală au responsabilitatea de a proteja mediul informațional de la influențe maligne și de a combate finanțarea străină ilegală, astfel încât moldovenii să fie liberi să decidă ei înșiși rezultatele acestor alegeri”, a declarat liderul delegației NDI, Pekka Haavisto, fost membru al Parlamentului finlandez și fost ministru al afacerilor externe al Finlandei, într-o conferință de presă la IPN,

Potrivit lui, în același timp nu trebuie subminate principiile alegerilor credibile, fiind necesar să fie asigurat un schimb de idei liber și deschis. „Partidele și persoanele politice trebuie să fie libere să conteste alegerile prezidențiale și să protejeze o anumită opțiune – „pentru” sau „contra” referendumului constituțional. Totodată, alegătorii trebuie să fie capabili să primească informație liber, din toate perspectivele, despre candidații la prezidențiale și despre opțiunile de la referendum”, a notat liderul delegației NDI.

Potrivit lui, diverși actori și-au exprimat îngrijorări referitor la anumite procese electorale, în afara influenței maligne din partea Rusiei, deși acestea nu pot afecta fundamental credibilitatea alegerilor prezidențiale sau a referendumului constituțional,. În primul rând, este vorba despre provocarea de a asigura participarea la alegeri a alegătorilor de pe malul stâng al râului Nistru. O altă îngrijorare exprimată a fost organizarea referendumului concomitent cu prezidențialele, deși acest fapt nu contravine standardelor internaționale.

Potrivit lui Richard Klein, director global pentru alegeri la NDI, Codul Electoral al Republicii Moldova are prevederi clare care interzic utilizarea resursei administrative, dar și interzic coruperea alegătorilor. Delegația NDI cheamă toți participanții la alegeri să respecte Codul Electoral și să nu se implice în activități de corupere electorală sau alte ilegalități.

Misiunea de evaluare preelectorală (PEAM) în Moldova s-a desfășurat în perioada 2-6 septembrie. Delegația a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

NDI este o organizație non-profit, non-partizană, non-guvernamentală care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice, pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru toți. NDI pledează pentru o lume în care predomină democrația și libertatea, cu demnitate pentru toți. NDI a observat aproximativ 200 de alegeri în fiecare regiune a lumii, inclusiv alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020 din Moldova. Institutul implementează programe în Moldova din anul 2003.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.