Şoferii care nu achită amenzile pentru încălcările fixate de camerele de supraveghere a traficului riscă să se pomenească cu executorul judecătoresc la uşă. Pe lângă amenda pentru încălcarea comisă în trafic, aceştia riscă să fie sancţionaţi şi pentru eschivare, iar aici de regulă sancţiunea este de două ori mai mare decât amenda propriu-zisă. Potrivit datelor Centrului Monitorizare şi Control Trafic, 40-45% din şoferii înştiinţaţi prin scrisori despre încălcările comise nu-şi plătesc amenzile.
Contactat de IPN, şeful centrului, Dan Chiriţa, a declarat că în momentul în care proprietarul unei maşini primeşte înştiinţarea despre comiterea unei încălcări, urmează să comunice dacă s-a aflat el la volanul maşinii sau s-a aflat o altă persoană. Dacă în termen de 10 zile nu face acest lucru sau nu achită amenda, acesta este înştiinţat prin scrisoare repetată sau la telefon de executorul judecătoresc care, ca urmare a unui acord semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, preia dosarele în faza pre-executorie.
Dacă nici după expirarea termenului de 10 zile de executare benevolă şoferul nu se conformează, oamenii legii întocmesc un proces-verbal şi se recurge la executare silită, ceea ce presupune sechestru pe bunuri, interdicţia de a părăsi ţara etc. Dan Chiriţa a menţionat că uneori şoferii primesc o amendă de până la 100 de lei, dar pentru că se opun să o plătească ajung la penalizări de peste o mie de lei, la amendă adăugându-se şi plata pentru serviciile executorului judecătoresc.
Mai este însă şi un alt aspect. Potrivit legislaţiei, în cazul în care expiră termenul de prescripţie de 3 luni, de la eliberarea înştiinţării privind comiterea încălcării în trafic, timp în care persoana nu este contactată de organele de drept sau de executor sau nu a primit scrisori repetate, amenda este considerată nevalabilă. Dan Chiriţa spune că termenul de 3 luni este prea scurt şi au fost înaintate propuneri ca acesta să fie extins până la un an, ca să se reuşească întreprinderea măsurilor necesare privind tragerea la răspundere a şoferilor nedisciplinaţi.
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, Vladislav Gribincea, a îndemnat şoferii să nu încalce regulile de circulaţie, dar în cazul în care se pomenesc cu o notificare, să meargă să achite amenda sau să se deplaseze la centrul de monitorizare pentru a clarifica situaţia, pentru că se poate ajunge la executare silită.
De la începutul anului, din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de circulaţie fixate de camerele de supraveghere a traficului au fost acumulate în jur de 25 de milioane de lei.