Ce e de făcut ca alegerile să se desfășoare corect. Sondaj IPN

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Ce e de făcut ca alegerile să se desfășoare corect, astfel ca rezultatele să reprezinte cu adevărat voința alegătorului?”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:

Corina Bobeico, 37 de ani, casnică:

„Eu cred că la alegerile din toamnă ar fi corect ca să fie după cum votează cetăţeanul. Să nu fie fraudate voturile. Să fie voturile corecte, nu cumpărate şi nu aduşi cu autocarele din Tiraspol sau de unde mai veneau ei. Să gândească omul de 100 de ori. Să nu răbdăm iar, încă patru ani, cum am răbdat acest domn, nedomn sau cum să-i mai spun”.

Vasile Clichici, 61 de ani, actor:

„Să nu fie fraudate, cu Transnistria legat bineînţeles, transportarea alegătorilor şi, evident, să iasă toată lumea civilizată, care judecă cât de cât, la alegeri, ca să obţinem, în sfârşit, să ieşim din mocirla asta post-sovietică. Inteligenţimea noastră, care-s categoric împotriva alegerilor, adică nu votează pentru nimeni, fac numai un minus pentru progresul ţării ”.




Gheorghe Chirdeanov, 28 de ani, hamal:

„Să fie organizate serios, corect, după toate regulile. Multă lume-i cumpărată ca să pună votul pentru, de exemplu, pentru Dodon. Acolo, o sută-două de lei şi dau votul pentru cine trebuie, da… Mai ales aceștia bătrâni. Aceștia bătrâni nu-şi dau seama că o sută de lei o cheltuie într-o zi, dar noi trebuie să trăim încă înainte”.

Vitalie Prisacari, 33 de ani, inginer IT:

„În primul rând, candidaţii trebuie să fie cinstiţi. Daca este să vorbim despre procesul electoral, sunt mai multe chestiuni. Nu m-am interesat prea mult de acest subiect şi îmi este greu să formulez niște lucruri cu adevărat importante, dar una dintre ele este ca aportul fiecărui cetăţean trebuie să fie luat în considerare, în mod transparent, nu cum se întâmplă la noi: acum documentele sunt aici, apoi acolo şi apare posibilitatea de a frauda aceste documente. Acest mecanism trebuie eliminat, e nevoie de o transparenţă absolută. Ar fi mai bine să se folosească tehnologiile, unde toate operaţiunile sunt deschide şi nu ai posibilitatea de a introduce modificări în înregistrările anterioare pentru că o să afecteze întregul sistem şi totul va fi observabil. Asta este unul dintre momentele cheie de organizare a alegerilor folosind tehnologiile”.




Ilona Merzenco, 36 de ani, casnică:

„Trebuie, în primul rând, un preşedinte normal să fie, mai bun ca Dodon. Da nu să ne rugăm la Dumnezeu ca să fie aşa. Iaca, dacă vrea candidatul cela să fie, trebuie să facă ceva ca să fie el. Dacă n-o să facă nimic, n-o să se primească nicio lege. Eu aşa socot. Iată cum Dodon, de exemplu, a spus că o să fie aşa, dar a făcut cu totul altfel. Oamenii vor avea încredere să voteze după cum le spune inima că trebuie”.

Vasile Bajura, 22 de ani, student

„Eu aş propune ca toţi tinerii acum să meargă la vot şi să nu fie indiferenţi de situaţia noastră. Să se ia în mâni, să se ducă să voteze, să știe că tot ce avem, viitorul lor, e în mâinile lor, aşa că trebuie să ia decizia să se ducă să voteze. Noi ne facem partea noastră, cei care trebuie să se ocupe ca voturile noastre să ajungă acolo unde trebuie , e treaba lor, sunt persoane care au acest rol”.




Ludmila Proniceva, 70 de ani, economist, pensionară:

„Ce trebuie de făcut ca sa fie corecte? Probabil, politicienii ar trebui să fie foarte, foarte cinstiţi şi deschişi către toţi oamenii, în faţa poporului. Totuşi poporul îi alege. Evident, ar trebuie să fie mai deschişi cu poporul. Aş vrea să sper în ce e mai bine, foarte mult aş vrea să cred că va fi bine, ca nu Doamne fereşte să permitem asemenea momente neplăcute cum au fost în Ucraina, Belarus. E groaznic, mie îmi este pur şi simplu frică pentru copii, nepoţi, strănepoţi, în general pentru viitorul Moldovei. De exemplu, să luăm unirea cu România, cineva e pentru, altcineva contra, în general la noi societatea este foarte divizată, este părerea mea. Eu nu sunt politician sunt bunică, străbunică”.




Nadejda Sverdlic, 35 de ani, office-manager:

„Ca în anul acesta să fie alegerile corecte, fiecare membru al fiecărui birou electoral şi CEC-ul ar trebui să fie cinstiţi, să lucreze în folosul viitorului nostru.  Să fie atenţi, să monitorizeze, să lucreze în folosul fiecăruia, adică nu pentru cei 300-400 de lei plătiţi în acea zi. Să ne gândim nu la prezent, dar la viitor. Toţi gândesc la un viitor mai bun şi sunt prea creduli, adică nu gândesc la rece”.

Tatiana Braicov, 35 de ani, specialist-coordonator:

„Trebuie să combatem corupţia, în primul rând, şi nu timp de un an – doi, dar cred că de vreo zece în Republica Moldova, că-i prea de tot. De la noi se începe, dacă noi nu dăm cei de mai sus nu iau. Noi îi vedem: merg pe la biserici, strâng sate întregi, promit, fac o bucăţică de drum, care după ploaie se distruge şi multe altele: hrişcă, „tuşonkă”, la noi e lungă lista de corupere”.



Marina Florea, IPN
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE