CE demonstrează un gest de solidaritate faţă de exportatorii moldoveni, opinie

Comisia Europeană demonstrează un gest de solidaritate faţă de Republica Moldova. Dacă ţările europene vor accepta deschiderea pieţei UE pentru produsele vinicole moldoveneşti, exportatorii vor putea să-şi promoveze producţia în Uniunea Europeană şi să activeze la capacitate maximă, susţine expertul economic Viorel Chivriga, solicitat de IPN.

Expertul este de părere că propunerea Comisiei Europene către cele 28 de state membre, de a liberaliza piața pentru vinurile moldoveneşti, este o acţiune stimulatorie, care va motiva agenţii economici să se conformeze unor condiţii mult mai serioase ca în prezent. „Este un moment de deschidere, care va fi utilizat la maximum de către producătorii de vinuri din Moldova”, a spus Viorel Chivriga.

Totodată, potrivit expertului, deschiderea pieţei Uniunii Europene nu va fi de lungă durată dacă produsele moldoveneşti nu se vor conforma unor standarde stabilite în spaţiul european.

„Acest gest al Comisiei Europene arată că Republica Moldova are mulţi susţinători, care în cele mai neprielnice momente poate să sară în ajutor. Este un ajutor în perspectivă. Nu m-aş mira ca drumul parcurs de la parafarea până la ratificarea Acordului de Asociere să fie unul mult mai scurt, decât se estima iniţial”, a subliniat Viorel Chivriga.

În cadrul regimului actual, de preferințe comerciale autonome, producătorii moldoveni pot exporta în statele UE 240 de mii de hectolitri de vin pe an, fără taxe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.