Ce așteptări are Andrei Năstase de la procurorul general Alexandr Stoianoglo

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, așteaptă de la procurorul general recent numit, Alexandr Stoianoglo, ca acesta să ducă la bun sfârșit anchetele începute de dânsul, de pe poziția de ministru de interne prin structurile MAI. Declarația a fost făcută într-un interviu video, acordat Agenției de Presă IPN.

Andrei Năstase susține că așteaptă finalitate în cazul anchetei privind interceptările ilegale ale jurnaliștilor, activiștilor civici și ale politicienilor, în principal de la PPPDA. „Ca să fie clar cine prezenta pericol pentru fostul și actualul regim: oamenii din Platforma Demnitate și Adevăr”. El mai spune că Igor Dodon s-a făcut complice prin tăcerea sa, din funcția de șef al Consiliului Superior de Securitate al statului, la acele ilegalități săvârșite de fostul regim.

Liderul PPPDA mai așteaptă finalitate și în dosarul privind dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc și a oamenilor din anturajul său, în dosarul ce privește spălătoria rusească sau furtul miliardului. El spune că la dispoziția procurorului stau toate materialele acumulate de Comisia de anchetă privind frauda bancară, condusă de Alexandru Slusari și alte documente acumulate de Comisiile de anchetă parlamentare. Potrivit lui, trebuie să aibă loc investigații privind privatizările ilegale sau finanțarea externă, ilegală a PSRM.

Andrei Năstase a prezentat o ordonanță prin care, potrivit lui, „un procuror îl scoate basma curată și pe Plahotniuic, și pe Dodon”. Numele acestui procuror este Alexandru Cernei, de datoria căruia era să investigheze și să acumuleze probe cu privire la finanțarea externă a PSRM din partea Federației Ruse. Însă cazul a fost mușamalizat. Voi cere anchetarea penală acestui procuror și a șefilor lui, dacă au fost implicați în decizia pe care a luat-o”.

Andrei Năstase mai spune că va solicita instituțiilor statului să verifice subiectul de discuție pe care l-a avut Igor Dodon cu reprezentanții firmei Yandex în Moldova, pe 28 octombrie, cu câteva zile înainte de turul doi de scrutin și care a fost implicarea acestei companii în turul doi de scrutin al alegerilor.

El mai spune că în campania electorală oamenii erau mințiți prin intermediul instituțiilor media afiliate PSRM și PDM. În context, va cere instituțiilor statului să verifice pe ce bani s-au făcut aceste acțiuni, dar și pe ce bani s-a promovat contracandidatul său. El consideră că sunt surse obscure.

Interviul video cu Andrei Năstase este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă, la care au acceptat invitația, de asemenea, președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, precum și liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip și Maia Sandu.

  • Andrei Nastase de la asteptarile de la procurorul general
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.