Ce a adus bun anul 2017 în ceea ce priveşte performanţa bancară. Campanie IPN

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în ceea ce priveşte performanţa bancară.
---


Clasamentul Băncii Naţionale a Moldovei:

1. A fost probată Legea privind activitatea băncilor, fundamentul noilor cerințe prudențiale – Basel III.

„Acest document reprezintă doar un prim pas în procesul de armonizare a legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale, urmând să fie efectuate multiple modificări în materie de reglementare și supraveghere bancară în scopul fortificării sectorului bancar autohton”.

2. Pe piața creditelor, în 11 luni ale anului 2017, comparativ cu 11 luni ale anului 2016, a crescut volumul creditelor noi acordate cu 8,7%.

„Acest lucru s-a datorat în special datorită majorării cu 21,9 la sută a volumului creditelor în moneda națională. Creditele în lei moldoveneşti acordate persoanelor fizice s-au majorat cu 34,4%, iar cele acordate persoanelor juridice s-au majorat cu 15,5%. Această creștere a fost determinată de diminuarea ratelor dobânzilor la creditele în lei moldoveneşti, în medie cu 4,1 puncte procentuale (de la 14,5% în 2016 până la 10,4% în 2017).

3. Au fost aprobate noi reglementări pentru îmbunătățirea disciplinei de piață și întărirea cadrului intern de administrare a băncilor.

„Aceste prevederi vor contribui la optimizarea structurii de guvernanță corporativă, a mecanismului de control intern și a metodelor de gestiune a riscurilor în bănci”.

4. Au fost realizate măsuri de pregătirea băncilor pentru situații de criză.

„Acest lucru s-a întâmplat în contextul implementării prevederilor Legii privind redresarea și rezoluția bancară. În aceste condiții, toate băncile au pregătit planuri de redresare, care le vor permite, în cazurile de urgență, să aplice măsuri prompte și corecte în vederea anihilării riscurilor survenite”.

5. Au continuat activitățile de evaluare a calității acționarilor băncii, lansate în anul 2016.

„Acest fapt va asigura o structură solidă și transparentă a proprietarilor băncilor autohtone, dar și fortificarea guvernanței corporative a băncilor”.

Clasamentul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”:

1. A fost adoptat un nou cadru legislativ pentru supravegherea băncilor.

„Una din cele mai importante acțiuni din procesul de reformă a sectorului bancar ține de transpunerea în legislația națională a prevederilor Standardelor Basel III în materie de licențiere, reglementare și supraveghere bancară. Pe parcursul anului 2017 a fost elaborat și adoptat proiectul Legii privind activitatea băncilor, act legislativ ce urmează să substituie integral prevederile Legii instituțiilor financiare. Acesta urmărește consolidarea cadrului legislativ aplicabil băncilor nu doar în procesul de supraveghere prudențială, în special în cee privește capitalul, managementul riscurilor sau calitatea activelor, ci merge mult mai departe la aspecte ce țin de guvernanța corporativă, regimul sancțiunilor sau calitatea acționarilor și a managerilor. Prin intermediul instrumentelor de supraveghere și responsabilizare, legea urmărește și prevenirea eventualelor noi fraude sau acțiuni manipulatorii în sectorul bancar. Totuși, nicio lege, cât de bună nu părea, nu poate garanta că evenimente ca cele ce au declanșat criza și au facilitat fraudele din 2014-2015 nu se vor repeta. Este nevoie de voință reală pentru respectarea și aplicarea legii”.

2. A fost menținută stabilitatea sistemului financiar.

„Chiar dacă la nivelul băncilor comerciale efectele crizei rămân a fi simțite atât în ceea ce privește imaginea, cât și situația financiară, acțiunile ferme de reformă promovate de Banca Națională a Moldovei au stopat deteriorarea situației și chiar reabilitarea parțială a credibilității investitorilor străini. Totodată, pe acest fundal se atestă o scădere a dobânzii la credite, de la 13% la 10% în lei și de la 5,6% la 4,8% în valută, străină fapt ce poate încuraja economia spre realizarea de noi proiecte investiționale.

3. A fost asigurat cadrului juridic legal atragerii investitorilor străini strategici în băncile și companiile de asigurări aflate sub regim special de supraveghere sau administrare.

„Având în vedere situația privind acționariatul la mai multe bănci și companii de asigurări, și pentru a debloca procesul de înstrăinare a acțiunilor propuse spre vânzare, o serie de amendamente la legislația ce guvernează sectorul bancar și cel a asigurărilor au fost elaborate și propuse Parlamentului spre adoptare. Completările la Legea instituțiilor financiare, la Legea privind piața de capital sau cea cu privire la asigurări urmăresc consolidarea prerogativelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare aferente gestionării riscurilor ce țin de anularea, emiterea și vânzarea acțiunilor deținute cu nerespectarea cerințelor privind calitatea acționarilor. Astfel, va fi pusă în aplicare o procedură coerentă de vânzare a acțiunilor noi emise, care determină expres criteriile de stabilire a prețului acțiunilor expuse spre vânzare, termenele de vânzare și condițiile de prelungire a acestora, precum și modul de compensare a foștilor acționari”.

4. A fost exprimată intenția unor bănci străine de a participa în restructurarea sectorului bancar autohton.

„Chiar dacă procesul de transparentizare a structurilor de proprietate a mai multor bănci decurge lent, o serie de semnale pozitive din partea unor investitori strategici încep să apară. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie curent, banca românească Banca Transilvania SA și-a prezent public intenția de achiziționare a pachetului de acțiuni în mărime de 100% în capitalul BC Victoriabank. Această tranzacție a primit avizul pozitiv din partea BNM, urmând a fi definitivate detaliile juridice și financiare, aspecte specifice unui asemenea proces. Intrarea unor investitori strategi străini de bună calitate pe piața bancară națională este un aspect pozitiv în vederea  redresării imaginii mediului financiar național, implementării unor bune practici și asigurării unor servicii financiare moderne și accesibile pentru consumatori”.

5. A avut loc fortificarea cadrului de supraveghere a pieței financiare nebancare.

„Situația actuală din sectorul bancar și tendința de migrare a cererii de credite către instituțiile financiare nebancare, în special către companiile de micro-finanțare și societățile de leasing, impun practic o nouă abordare și viziune asupra sectorului dat, în special în ceea ce privește reglementarea, prevenirea riscurilor excesive și protecția consumatorilor. În acest sens a fost stabilit rolul Comisiei Naționale a Pieței Financiare nu doar în ceea ce privește ,,monitorizarea” sectorului financiar nebancar, dar și ,,supravegherea” efectivă a acestuia. Astfel, odată cu adoptarea Legii privind organizațiile de creditare nebancare este uniformizat cadrului de reglementare și supraveghere pentru companiile de microfinanțare și societățile de leasing prin fortificare unor aspecte ce țin de guvernanța corporativă, managementul pasivelor sau asumarea riscurilor”.

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în mass-media. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în sport. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transportului aerian. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în diasporă. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul integrării europene. Campanie IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.