Cazuri de pretinsă corupere a alegătorilor și transportări organizate la vot

Observatorii Misiunii Promo-LEX raportează cel puțin un caz de oferire a recompenselor bănești, dar și mai multe zvonuri și tentative de corupere a alegătorilor. De asemenea, sunt raportate cel puțin 22 de cazuri de transportare organizată la vot, transmite IPN.

Potrivit șefului Misiunii, Pavel Postica, până la ora 14.00, observatorii au raportat 337 de semnalări de incidente, dintre care 221 au fost deja prelucrate. Potrivit lui Postica, cu regret, sunt câteva cazuri noi de intimidare a observatorilor și  de obstrucționare a procesului de observare liberă.

Pavel Postica a menționat că, în municipiul Bender, observatorii Promo-LEX au fixat o situație în care alegătorii din regiunea transnistreană, după ce au votat, s-au îndreptat lângă un magazin. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire a buletinului de identitate, cu ștampila specială aplicată pentru alegerile prezidențiale, erau remunerați cu 400 de lei. Pentru aceasta ei trebuiau să semneze într-o listă de evidență. Conform celor observate, sunt plătite doar persoanele care s-au înscris prealabil în listă, înainte de vot. Și la Cocieri, alegătorii discutau între ei despre o situație similară ca cea de la Bender.

Observatorii au constatat cel puțin 22 de cazuri de transportare organizată. Cel mai frecvent este vorba despre utilizarea acelorași unități de transport, care fac curse repetate, sau, pe alocuri, unități de transport cu o capacitate mai mare de opt persoane.

Astfel de situații sunt raportate la secții de votare deschise în raioanele Căușeni, Râșcani, Călărași, Cimișlia, Dubăsari, Florești, Anenii Noi etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.