Cauza decepțiilor și suferințele lui Marc Tkaciuk... Op-Ed de Victor Pelin

Cele invocate mai sus sunt foarte importante, întrucât PAC-CC figurează printre fondatorii platformei „Agenda Comună”, liderii căruia s-au angajat în mod public într-o mișcare protestatară, amânată temporar. Scopul urmărit e provocarea alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate, pentru a prelua puterii politică din stat. S-ar putea ca “Agenda Comună” să reușească în efortul provocării alegerilor anticipate, problema e că victoria în acele alegeri le-ar putea reveni curvelor...

---

Dacă bucătăresele pot conduce statul, de ce n-ar face-o și ...

Unul dintre liderii Partidului Acțiunii Comune - Congresul Civic (PACCC), Mark Tcaciuc, s-a arătat extrem de decepționat de modul în care s-au desfășurat alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. El are motive serioase pentru asta – candidații formațiunii au obținut un rezultat dezolant, în special în lupta  pentru funcțiile de primar din principalele urbe ale țării. În municipiul Chișinău, Mihail Poleanschi a acumulat doar 388 de voturi (0.15%); în municipiul Bălți, Mark Tcaciuc – 360 voturi (0.95%); în municipiul Cahul, Iurie Muntean – 211 voturi (2.13%) etc. În consecință, PAC-CC nu a obținut nici măcar un singur mandat de primar, precum n-a obținut niciun mandat de consilier raional/municipal.

Nu rezultatul dezolant al formațiunii l-a deranjat cel mai mult pe Marc Tkaciuk și pe colegii săi, ci calitatea campaniei electorale. Această concluzie poate fi desprinsă din postarea, din 7 noiembrie, a liderului PAC-CC pe rețelele de socializare, intitulată: Dezvoltarea intrigii. În locul dezbaterii ideilor – concurs al curvelor. Postarea menționată este structurată în trei părți. Prima se referă la propunerea PAC-CC de a transforma campania electorală într-un concurs al ideilor. Acest demers însă i-a lăsat dezinteresați, atât pe contracandidați, cât și pe citadini: “Propunerea de implicare a cetățenilor într-o discuție onesta asupra problemelor lor și o nouă strategie pentru urbe. Să procedăm omenește măcar o dată, să transformăm alegerile într-un adevărat concurs de inițiative, care vor uni orășenii și ne vor face pe toți mai puternici… Care sunt gândurile? Tăcere. Fără idei..., acestea au rămas, în cel mai bun caz, pe hârtie...”.

Cea de a doua parte a postării se referă la concursul curvelor: Ce poți contrapune „scrâncioburilor și caruselelor”, gazului ieftin și altor plăceri lumești? Nimic. Cu excepția tranzacțiilor nocturne și a panourilor publicitare decolorate. Nimic! Așa că trăiți cu ele”. Aluzia liderului PAC-CC este cât se poate de transparentă. Câteva formațiuni derivate din Partidul Șor, declarat neconstituțional, au făcut campanie electorală, promițând cele mai banale lucruri: a) construirea parcurilor de divertisment (replicarea Orhei-Land-ului în Găgăuzia, la Bălți, Chișinău etc.); b) furnizarea gazelor naturale către cetățeni cu reduceri de cost de 50-80%; c) oferirea adaosului la pensii de aproximativ €50 etc. Toate acestea ar urma se fie realizate imediat, din sursele private ale unor sponsori enigmatici de peste hotare. E nevoie doar de susținerea alegătorilor prin votul acestora.

Cea de a treia parte a postării este dedicată felicitărilor pentru toți ceilalți, cu ocazia aniversării Revoluției din octombrie. Trebuie să recunoaștem că această parte a postării este cea mai enigmatică. Nu putem ști cu certitudine ce a avut în vedere liderul PAC-CC, a fost sincer sau ironic? Vorba e că liderul puciului bolșevic din 7 noiembrie 1917, Vladimir Lenin, era convins că bucătăresele pot conduce statul, adică oricine. Dacă-i așa, atunci de ce n-ar putea-o face și curvele? Lucru pe care l-ar fi demonstrat Partidul Șor și toate derivatele din acesta. 

De ce alegătorii nu votează intelectualii, preferând...?

Liderii PAC-CC au reputația unor persoane bine instruite, implicate în cercetări științifice, care se ocupă de politică printre altele. Unul din scopurile lor este să răspândească printre cetățeni propriile lor idei mărețe. Acesta este motivul implicării lor în campaniile electorale. Pentru a ne convinge că e așa, din curiozitate, merită să consultăm documentele statutare ale formațiunii. Tocmai din ele desprindem că scopul PAC-CC este: “unirea adepților valorilor iluministe în luptă pentru idealuri umaniste, condiții egale pentru toți cetățenii Moldovei, controlul cetățenilor asupra puterii, restituirea adevăratei suveranități în mâinile poporului, asigurarea dreptății sociale, eradicarea sărăciei și a tuturor formelor de opresiune, îndreptarea țării pe calea progresului social ireversibil și a dezvoltării”.

Răspândirea valorilor iluministe în secolul al XXI-lea pare a fi obiectiv original, chiar inedit. Prima întrebare care se ivește, în acest sens, se referă la sursele de inspirație a liderilor PAC-CC pentru a-și atinge scopurile. Acum trei veacuri mișcare iluministă, antifeudală și anticlericală, s-a inspirat din scrierile marilor autori ai Renașterii, care au devenit precursori ai iluminismului. În acest sens, unul dintre cei mai renumiți predecesori ai iluminismului a fost Erasmus din Rotterdam, autorul renumitei capodopere Laudă prostiei. Respectiv, ar fi corect, probabil, ca și iluminiștii secolului XXI să se inspire, de asemenea, din opera lui Erasmus. Nu este deloc întâmplător că unul din programele educaționale ale Uniunii Europene (UE) se numește Erasmus.

Dacă s-ar inspira din experiența menționată a UE, liderii PAC-CC ar găsi răspunsuri imediate la întrebările formulate în postarea lui Marc Tkaciuk. Astfel, în  capitolul al XII-lea al genialei sale lucrări „Laudă prostiei”, Erasmus răspunde la întrebarea – de ce oamenii preferă să nu gândească, citându-l pe dramaturgul antic Sofocle: „Să nu gândești e cea mai dulce viață”. Este o constatare de o vechime milenară pe care liderii PAC-CC au ignorat-o, deși acest adevăr este confirmat în mod constant de cetățenii moldoveni cu drept de vot. Mai mult, poeții contemporani au dedicat versuri vieții dulci, lipsite de gânduri și idei.

Situația devine tragico-comică, dacă luăm în considerație că liderul PAC-CC, a ținut neapărat să felicite cetățenii moldoveni cu aniversarea Revoluției din octombrie. Asta având în vedere că puciul bolșevic din 7 noiembrie 1917 a pus bazele unui regim totalitar, represiv, care în locul gândirii critice le-a inoculat cetățenilor reflexe de supunere și dependență. Despre crimele regimului comunist se vorbește chiar în Manifestul PAC-CC: „În urmă cu trei decenii, a avut loc o schimbare fundamentală și voluntară a sistemului social. Atunci societatea și-a pierdut interesul pentru construirea unui proiect comunist și s-a dezis de scopurile și valorile sale. Greșelile istorice, crimele și incompetența clasei nomenclaturiste au umbrit toate realizările civilizaționale, educaționale, științifice, industrial-tehnice și umanitare”. Deci, nu este deloc întâmplător că după 70 de ani de comunism e nevoie iarăși de iluminism.

Așadar, trebuie să conștientizăm că cea mai importantă realizare a regimul comunist represiv a fost monopolizarea funcției de distribuire a bunurilor sociale printre cetățeni pentru a-i face dependenți și supuși. În acest context, e de menționat că încă acum aproximativ 500 de ani Erasmus a prevăzut ce se poate întâmpla cu ființele vii, dacă le sunt cultivate reflexele de supușenie și dependență. În capitolul al XXVI-lea a capodoperei citate, Erasmus evocă experimentul legislatorul Spartei – Licurg, care „pentru a dovedi  necesitatea reformei educației, a crescut doi căței: unul dintre ei a fost învățat să fie lacom și leneș, iar al doilea să-și asigure existență prin agilitate. Când cățeii au crescut și au fost eliberați din lanț, primul s-a repezit la vasul din care obișnuise să mănânce, iar al doilea a alergat să caute un iepure viu”. Iată și răspunsurile complete la problemele menționate în postarea liderului PAC-CC din 7 noiembrie.

Concluzii

Degeaba se supără liderul PAC-CC pe segmentele largi ale alegătorilor. Cei tineri, talentați și ambițioși pleacă peste hotare să-și aranjeze viață, să facă studii și carieră etc. Printre cei rămași în țară, mulți au fost educați în perioada sovietică și sunt marcați de reflexele pe care le-au însușit atunci. Pentru aceștia din urmă a gândi critic e o povoară, lucru anticipat de predecesorul iluminismului – Erasmus. Homo sovieticus a fost deprins că decizii poate lua doar nomenklatura și forța conducătoare și directoare a societății sovietice – partidul comunist. Într-o societate deficitară, în care a trăit homo sovieticus, culmea fericirii era să obții ceva “на шару”, adică pe gratis sau din milă. Acest reflex a ieșit la iveală în experimentul legislatorului antic Licurg.

Culmea este că reflexele menționate sunt exploatate actualmente cu mare dibăcie și pe larg de escrocul fugar, autointitulat filantrop, Ilan Șor. Acesata din urmă, prin intermediul... păpușilor sale din Găgăuzia, Orhei, Bălți, Chișinău etc., le promite alegătorilor exact ce vor - distracții și pâine, toate  “на шару”, din surse obscure nedeclarate, corupându-i, de fapt. 

În contextul menționat, cu multă bunăvoință, aș risca să le reamintesc intelectualilor din PAC-CC că descoperirile lui Erasmus sunt fundamentale – prostia omenească e o resursă incredibilă, ea îi face pe oameni mai toleranți unii cu alții, mai fericiți, mai mulțumiți de sine, mai sănătoși, la urma urmei. De cealaltă parte, inteligența excesivă este cauza deznădejdii, a tristeții, a relațiilor proaste cu lumea și a altor necazuri provocate de ambiții și pretenții de superioritate. Respectiv, cauza decepției și suferințelor lui Marc Tkaciuk și a colegilor săi este că au dat uitării sau au ignorat învățămintele celui, care a fost precursor al ideologiei pe care o împărtășesc – iluminismul. Întoarceți-vă la rădăcini…  

Cele invocate mai sus sunt foarte importante, întrucât PAC-CC figurează printre fondatorii platformei „Agenda Comună”, liderii căruia s-au angajat în mod public într-o mișcare protestatară, amânată temporar. Scopul urmărit e provocarea alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate, pentru a prelua puterii politică din stat. S-ar putea ca “Agenda Comună” să reușească în efortul provocării alegerilor anticipate, problema e că victoria în acele alegeri le-ar putea reveni curvelor...

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.