Către Procuratura Generală a Republicii Moldova de la Alianţa Anticorupţie

Către: Procuratura Generală a Republicii Moldova
mun. Chişinău
str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni, 26
MD-2005
                 De la : Alianţa Anticorupţie
mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 98   
 


Membrii Alianţei Anticorupţie se arată profund îngrijoraţi de informaţiile din mass-media, ce relatează despre condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a deputatului din Republica Moldova, d-l Valeriu Guma. (http://www.realitatea.net/un-deputat-moldovean-condamnat-la-doi-ani-de-inchisoare-cu-executare_1161739.html)

Potrivit presei româneşti, decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 13 iunie 2012 privind condamnarea deputatului este definitivă prin decizia Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Aceleaşi surse relevă că Valeriu Guma a fost deferit justiţiei pentru trafic de influienţă şi complicitate la dare de mită.

Considerăm că natura acuzaţiilor cît şi mediatizarea atragerii la răspundere penală a persoanelor ce deţin înalte funcţii de demnitate publică afectează grav imaginea Republicii Moldova la nivel internaţional. Totodată, ţinem să remarcăm importanţa exprimării prompte a intoleranţei autorităţilor de profil faţă astfel de fenomene.

În temeiul Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informaţie, solicităm respectuos să ne comunicaţi care au fost acţiunile întreprinse de către Procuratura Generală, în vederea intentării în sensul Legii nr. 39 din  07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, a procedurii de ridicare a imunităţii demnitarului condamnat la pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, solicităm, în contextul prevederilor Legii nr. 190-XIII din 19.07.1994 cu privire la petiţionare, informarea asupra măsurilor preconizate a fi întreprinse vis-a-vis de problema abordată şi de rezultatele examinării prezentei cereri.

Cu respect,
Preşedintele AAC, Lilia Carasciuc
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alianţa Anticorupţie este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova, formată în 2006, ce are drept scop să contribuie la diminuarea fenomenului corupţiei în societate. Printre obiectivele Alianţei sunt elaborarea şi expertizarea proiectelor de acte normative legislative care ar facilita prevenirea şi combaterea corupţiei; perfecţionarea cadrului naţional instituţional în domeniul combaterii şi prevenirii corupţiei; prevenirea corupţiei în administraţia publică şi mediul de afaceri şi sporirea transparenţei în activitatea instituţiilor publice.
Membrii Alianţei Anticorupţie sunt: TI Moldova, CADPI, Centrul „Pro Marshall”, Terra-1530, API, CTIA, FTM, Uniunea Juriştilor din Moldova, Institutul pentru Democraţie, CReDO, CNTDO, APCJM, Agenţia pentru Dezvoltare Regională HABITAT
, CAPC, AO Făclia, ASM, APT Secolul XXI, Institutul de Educaţie Civică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.