Către: Procuratura Generală a Republicii Moldova
De la : Alianța Anticorupție
Prin scrisoarea nr. 1/04/13 din 24.04.2013 membrii Alianței Anticorupție au solicitat Procuraturii Generale informații despre măsurile întreprinse referitor la condamnarea deputatului Valeriu Guma la doi ani de închisoare. (http://www.realitatea.net/un-deputat-moldovean-condamnat-la-doi-ani-de-inchisoare-cu-executare_1161739.html).
Luînd în considerație lipsa unui răspuns în termenul prevăzut de lege, reiterăm că art. 34 al Constituției Republicii Moldova statuează accesul liber al cetățenilor la orice informaţie de interes public. În aceiași ordine de idei, ținem să remarcăm importanța exprimării promte a atitudinii corecte și echidistante de către Procuratura Generală față de astfel de fenomene.
Potrivit presei românești, decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 13 iunie 2012 privind condamanrea deputatului este definitivă prin decizia Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Aceeași sursă relevă că dl Valeriu Guma a fost deferit justiției pentru trafic de influiență şi complicitate la dare de mită.
În temeiul Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, solicităm repetat, să ne comunicați care au fost acțiunile întreprinse de către Procuratura Generală, în vederea intentării în sensul Legii nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, a procedurii de ridicare a imunității demnitarului condamnat la pedeapsă privativă de libertate.
De asemenea solicităm, în contextul prevederilor Legii nr. 190-XIII din 19.07.1994 cu privire la petiționare, informarea asupra măsurilor preconizate a fi întreprinse vis-a-vis de problema abordată și de rezultatele examinării prezentei cereri.
Cu respect,
Președintele AAC, Lilia Carasciuc
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alianţa Anticorupţie este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova, formată în 2006, ce are drept scop să contribuie la diminuarea fenomenului corupţiei în societate. Printre obiectivele Alianţei sunt elaborarea şi expertizarea proiectelor de acte normative legislative care ar facilita prevenirea şi combaterea corupţiei; perfecţionarea cadrului naţional instituţional în domeniul combaterii şi prevenirii corupţiei; prevenirea corupţiei în administraţia publică şi mediul de afaceri și sporirea transparenţei în activitatea instituţiilor publice.
Membrii Alianței Anticorupție sunt: TI Moldova, CADPI, Centrul „Pro Marshall”, Terra-1530, API, CTIA, FTM, Uniunea Juriștilor din Moldova, Institutul pentru Democrație, CReDO, CNTDO, APCJM, Agenția pentru Dezvoltare Regională HABITAT, CAPC, AO Făclia, APT Secolul XXI, Institutul de Educație Civică.
Click AICI pentru a vedea documentul original