„Este de mare utilitate completarea graduală a catastifului Maiei Sandu pe care l-a inițiat liderul PSRM, acesta ar pune permanent în evidență diferența dintre cei doi protagoniști, lucru ce ar contribui la a direcționa alegătorii în eventualitatea alegerilor anticipate sau ordinare...”
---
Umblatul cu iordanele
În ajunul zilei Botezului Domnului, președintele PSRM, Igor Dodon, a decis să umble cu iordanele. În acest sens, el a făcut un gest simbolic – i-a deschis un catastif succesoarei sale la funcția de șef al statului. Evenimentul a fost precedat de convocarea ședinței comitetului executiv al PSRM, la care au fost discutate multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova. La conferința de presă ce a urmat, Igor Dodon a trecut în revistă toate rateurile președintelui Maia Sandu, înregistrate în cele 3 săptămâni de mandat, subliniindu-și propriile succese de-a lungul mandatului de 4 ani.
În privința planul de acțiuni al PSRM, liderul formațiunii a fost destul de vag în afirmații. El a reiterat că PSRM își dorește alegeri anticipate până la sfârșitul anului curent. Adică a revenit la ideea sa mai veche privind instaurarea unui guvern de tranziție, lăsând-o la o parte pe cea mai nouă referitoare la dizolvarea rapidă a Parlamentului, realizarea căreia depinde de PSRM și manifestarea consecvenței acestuia în situații similare – neparticiparea la ședințele Parlamentului de învestire a guvernului pentru irosirea celor două tentative ce conduc în mod direct la dizolvarea Parlamentului.
Totuși, trebuie să recunoaștem că liderul PSRM a bucurat opinia publică cu o noutate demnă de toată aprecierea. Deputații PSRM vor sesiza Curtea Constituțională (CC) pentru a întreba Înalta instanță despre “termenului maxim când Președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de Premier și care sunt sancțiunile pentru șeful statului în caz dacă nu înaintează candidatul la funcția de Prim-ministru”. Sesizarea e un cadou neașteptat pentru Maia Sandu și a picat la țanc, exact în ziua în care CC a spulberat speranțele acesteia privind autodizolvarea Parlamentului. În mod evident, după această sesizarea a PSRM, președintele Maia Sandu are un alt prilej pentru a aștepta încă vreo lună-două decizia CC privind problema de mare actualitate – de cât timp dispune pentru a numi o candidatură la funcția de prim-ministru și ce i se poate întâmpla, dacă nu se încadrează în termenul respectiv.
Întrucât liderul PSRM ne-a asigurat că a prevăzut decizia pe care CC a pronunțat-o în privința imposibilității autodizolvării Parlamentului, este lesne să presupunem că intuiește și care va fi răspunsul CC la anunțata sesizare a PSRM. Cel mai probabil, CC va spune că președintele trebuie să numească candidatura premierului în termen rezonabil, care de obicei în practica juridică reprezintă cam 3 luni de zile, adică exact cam cât e necesar pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Întrebarea privind sancțiunile împotriva șefului statului e chiar foarte stranie. În exercitarea mandatului, ex-președintele Dodon a încălcat Constituția de mai multe ori, iar acum se preface că nu știe care sunt sancțiunile pentru astfel de fapte reprobabile. Recent, CC s-a referit la această problemă în mod expres: sancțiunea pentru neîndeplinirea atribuțiilor de către șeful statului este suspendarea din funcție cu votul a 2/3 din deputați!
Decalogul rateurilor programatice ale Maiei Sandu
Pentru a contribui la completarea catastifului Maiei Sandu ar fi utilă o campanie media în acest sens, care ar pune în evidență și ar reaminti alegătorilor cât de mult se deosebesc principalii protagoniști ai scenei politice moldovenești. Până atunci, iată un exemplu de decalog, văzut prin prisma preferințelor PSRM, a eventualelor rateuri programatice ale președintelui. Maia Sandu, cu certitudine:
- nu se va scălda în Iordan de Bobotează, așa cum o făcea predecesorul;
- nu va oferi prilejuri pentru a fi suspendată de 5 ori pe durata mandatului, așa cum i s-a întâmplat succesorului;
- nu va merge pe Muntele Athos, pentru întâlniri secrete în cuibul pescărușului „Чайка”, nici de una singură, nici cu foștii colegi din PAS;
- nu va profana simbolurile statului, refuzând să viziteze Iranul fără vreun rost;
- nu va demola gardul Președinției până la darea oficială în exploatare a acestui accesoriu și identificarea documentelor referitoare la construirea obiectului și costul lui;
- nu va face tablă de șah din pielea animalelor sacrificate la petrecerile de la reședința de la Condrița;
- nu se va vaccina cu Sputnik-V, singurul în care are încredere succesorul său;
- nu va finanța PAS prin intermediul off-shore-urilor sau prin intermediul lui Costea și Cornel;
- nu va crea o fundație a Primei Doamne pentru organizarea festivalurilor finanțate de oligarhul ortodox Константин Malofeev,
- nu va merge în calitate de observator la summit-urile Uniunii Economice Eurasiatice.
Cu certitudine, poate fi identificat și alt gen de exemple care să evidențieze deosebirea dintre președintele Maia Sandu și predecesorul – Igor Dodon. Pentru a demonstra acest lucru cu maxim efect, Maia Sandu trebuie să realizeze rapid un obiectiv pe care și le-au asumat ambii, dar nu a reușit unul dinte ei. Un astfel de obiectiv este dizolvarea Parlamentul! Organizarea alegerilor anticipate a fost râvnită de ambii la începutul mandatului fiecăruia. Ex-președintele Igor Dodon a încercat în 2017 să inițieze un referendum pentru a ajunge la onorarea promisiunii electorale de dizolvare a Parlamentul, dar n-a fost capabil să-și atingă scopul. Actualmente, președintele Maia Sandu ar putea demonstra că, acolo unde a ratat predecesorul său, ea poate reuși. Scopul este izbăvirea de un parlament corupt și sincronizarea exercitării mandatului prezidențial cu cel parlamentar reînnoit.
Concluzii
Președintele Maia Sandu este determinată să provoace alegerile parlamentare anticipate în situația când fracțiunile parlamentare refuză să-și asume răspunderea pentru constituirea unei majorități parlamentare. Acest lucru transpare fără putință de tăgadă din discursul său inaugural. În lipsa unei majorități parlamentare oficializate, responsabile pentru învestirea unui guvern, șeful statului pare să aibă mâna liberă pentru tot felul de manevre ce pot conduce la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Președintele Maia Sandu trebuie totuși să consulte liderii partidelor parlamentare pentru a-și crea prilejuri de comunicare eficientă cu cetățenii, explicându-le de ce insistă pe alegeri parlamentare anticipate. În acest sens, ar fi utilă și o întâlnire cu reprezentanții PSRM pentru a-i asigura că umblatul cu iordanele este contraproductivă. Maia Sandu ar putea să-i asigure pe fruntașii PSRM că, contrar afirmațiilor lui Igor Dodon, este în favoarea întâlnirilor săptămânale cu președintele Parlamentului și cu prim-ministrul. Ba mai mult, ar putea să se angajeze public că va practica cu regularitate la astfel de întâlniri, dar imediat ce funcțiile respective ar fi ocupate de membrii sau afiliații PAS. Doar Igor Dodon nu se întâlnea săptămânal cu Adrian Candu și cu Pavel Filip pe când aceștia dețineau funcțiile respective. El a dat startul întâlnirilor la momentul oportun când cei trei erau din același cuibușor de nebunii. De dragul adevărului trebuie să menționăm că nu era nevoie ca ex-președintele Dodon să se întâlnească cu Candu și Filip, odată ce se întâlnea cu coordonatorul puterii – Vlad Plahotniuc, dar în secret ca nu cumva să afle cineva.
PSRM a refuzat să-i facă președintelui Maia Sandu favoarea pe care i-a făcut-o la 4 ianuarie 2016 coordonatorului executiv, Vlad Plahotniuc, prin neparticiparea la ședința Parlamentului de învestire a guvernului lui Ion Sturza. De aceea, formațiunea și liderul acestuia – Igor Dodon, au o singură posibilitatea pentru a struni-o pe președintele Maia Sandu – constituirea unei majorități parlamentare alături de fracțiunea Șor, care și-a demonstrat eficiența în noiembrie-decembrie 2020. În consecință, va fi învestit un guvern provizoriu, care va activa exact atâta timp cât va dori PSRM, așa cum s-a întâmplat în cazul guvernului Chicu.
Este de mare utilitate completarea graduală a catastifului Maiei Sandu pe care l-a inițiat liderul PSRM, acesta ar pune permanent în evidență diferența dintre cei doi protagoniști, lucru ce ar contribui la a direcționa alegătorii în eventualitatea alegerilor anticipate sau ordinare.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed